(REUTERS/Brian Snyder)

Η συνάντηση Trump – Zelenskyy ή Κόσμε, δες πώς κουρελιάζω τη διπλωματία

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

04/03/2025

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Τις μπουνιές Zelenskyy-Trump στο ΑΙ βίντεο που κυκλοφόρησε, κάπου θα τις πήρε το μάτι σου. Ξύλο προφανώς δεν έπεσε στον Λευκό Οίκο, τα συμπεράσματα όμως από τη συνάντησή τους, μπορούν να πονέσουν κάθε λογικό πολίτη αυτού του πλανήτη. 
  2. Τι συνέβη; Ο Ουκρανός πρόεδρος σαν πνιγμένος που πιάνεται από τα μαλλιά του, πήγε να υπογράψει τη συμφωνία η οποία θα έδινε το δικαίωμα στις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν τις σπάνιες γαίες της χώρας του, δηλαδή περίπου 20 πολύτιμα μέταλλα που τα θέλουν οι Αμερικανοί διακαώς για την παραγωγή προϊόντων από μπαταρίες μέχρι υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. 

της Έλενας Παπαδημητρίου

Τις μπουνιές Zelenskyy-Trump στο ΑΙ βίντεο που κυκλοφόρησε, κάπου θα τις πήρε το μάτι σου μέσα στο -φορτισμένο λόγω της επετείου των Τεμπών -τριήμερο και τα εκατομμύρια των posts και stories από τις συγκεντρώσεις της Παρασκευής. Ξύλο προφανώς δεν έπεσε στον Λευκό Οίκο μεταξύ τους, τα συμπεράσματα όμως από τη συνάντησή τους, μπορούν να πονέσουν κάθε λογικό πολίτη αυτού του πλανήτη 

Τι συνέβη; Ο Ουκρανός πρόεδρος σαν πνιγμένος που πιάνεται από τα μαλλιά του αφού πιέζεται αφόρητα και χωρίς βοήθεια στο πεδίο της μάχης από τους Ρώσους, πήγε να υπογράψει τη συμφωνία η οποία θα έδινε το δικαίωμα στις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο, όπως οι σπάνιες γαίες της χώρας του, δηλαδή περίπου 20 πολύτιμα μέταλλα που τα θέλουν οι Αμερικανοί διακαώς αφού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας αιχμής, από μπαταρίες μέχρι υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα γινόταν ως pay back της Ουκρανίας για τη στρατιωτική βοήθεια που έστελνε η κυβέρνηση Biden από το 2022. Μην νομίζεις ότι το αντάλλαγμα θα ήταν η εύνοια των ΗΠΑ, ούτε καν. Το αντάλλαγμα θα ήταν η Ουκρανία να έχει κάποιο λόγο στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη και ο Trump να μην πάρει εντελώς το μέρος του Putin.   

Πάμε παρακάτω, πήγε ο έρμος ο Zelenskyy στο οβάλ γραφείο κι αφού τον ειρωνεύτηκε ο οικοδεσπότης, διότι αντί για τα στρατιωτικά φούτερ που συνήθως φοράει από την αρχή της ρωσικής εισβολής, επέλεξε ένα τύπου στρατιωτικό σακάκι με το εθνικό σύμβολο της Ουκρανίας, άρχισαν οι hard core προσωπικές και θεσμικές προσβολές από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Ξεχώρισα εδώ κάποιες μόνο από αυτές, οι οποίες με το body language είναι ακόμα χειρότερες.  

Ο Trump δεν τα αγνοεί όλα τα παραπάνω, τα περηφρονεί. Παρεμβαίνει αυταρχικά στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή με βάση ένα business plan κι όχι με στόχο την ειρήνη.

“Πολύ έχεις μιλήσει, η χώρα σου είναι άσχημα μπλεγμένη. Τα χαρτιά σου τα έπαιξες, είσαι θαμμένος εκεί”.  

“Τζογάρεις με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, τζογάρεις με έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα μας”. 

“Οι άντρες σου είναι γενναίοι αλλά χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό μας, αν δεν τον είχες, αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σε δύο εβδομάδες” 

“Όλο λες ‘δεν θέλω κατάπαυση του πυρός, δεν θέλω κατάπαυση του πυρός, θέλω αυτό, θέλω το άλλο’. 

Μάταια ο Zelenskyy προσπαθούσε να μιλήσει για τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας για την ειρήνη, μάταια προσπαθούσε να τους εξήγησει πώς νιώθουν οι Ουκρανοί. Του την είχαν στήσει μια χαρά την παγίδα της ρήξης. Ακολούθησαν κάποιες κάπως κατευναστικές δηλώσεις, αλλά το σύνθημα για την απομόνωση της Ουκρανίας είχε δοθεί, για να φτάσουμε χθες βράδυ στην ανακοίνωση της παύσης της αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο 

Τα κεντρικά του ΟΗΕ στο Μανχάταν κουνήθηκαν για λίγο και διεθνολόγοι και αναλυτές έσκισαν τα πτυχία τους βλέποντας τον Αμερικανό πρόεδρο να κουρελιάζει Διεθνές Δίκαιο, διπλωματικά πρωτόκολλα και πολιτικό πολιτισμό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.  

Ο Donald Trump δεν τα αγνοεί όλα τα παραπάνω, τα περηφρονεί. Δεν παίζει ούτε καν stratego, αλλά monopoly, σε περιοχές του κόσμου με ιστορία και βαθιές διαφορές μεταξύ των εμπλεκόμενων λαών. Παρεμβαίνει αυταρχικά στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή με βάση ένα business plan κι όχι με στόχο την ειρήνη.  

Μα η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και η γεωστρατηγική θέση μιας χώρας δεν ήταν πάντα καθοριστική στις διεθνείς σχέσεις; Ασφαλώς, έχει “χτιστεί” ωστόσο ένας  δρόμος επίλυσης των διαφορών και των κρίσεων μέσα από τη διπλωματία, από τα κατώτερα μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια, που δουλεύουν με κανόνες και εργαλεία, για να χτιστούν ή να μην κοπούν εντελώς γέφυρες μεταξύ των αντίπαλων πλευρών, και που αναζητούν μια κοινή και ισότιμη γλώσσα μεταξύ τους. 

Η ισοτιμία δεν μετρά για τον Trump, μετρά ο νόμος του ισχυρότερου. Γι’ αυτό τα πράγματα είναι σοβαρά. Αν κάνουμε αναγωγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν σκεφτούμε δηλαδή πώς θα έλυνε ο Αμερικανός πρόεδρος μια κρίση όπως αυτή του 2020 με τον ελληνικό και τον τουρκικό στόλο απέναντι στην Ανατολική Μεσόγειο ή πώς θα στεκόταν μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου για το Κυπριακό, θα μας λούσει κρύος ιδρώτας. Πάντα είχαμε το Διεθνές Δίκαιο να επικαλούμαστε, τώρα τι θα έχουμε; 

 Ο Τrump επιδιώκει τη ρήξη. Με την Κίνα, την ΕΕ, τον Καναδά, την Ουκρανία, κυρίως όμως με την κοινή λογική και με όσα ξέραμε ως τώρα. 

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο