Το 2018, δύο Αυστραλοί κινηματογραφιστές έκαναν έρευνες με ανιχνευτές μετάλλων στην Δυτική Αυστραλία, καθώς ετοιμάζονταν ένα ντοκιμαντέρ για τους Γάλλους εξερευνητές στην περιοχή, της περιόδου 1800-1803.
Καθώς έψαχναν για υλικό που θα μπορούσε να τους βοηθήσει με το ντοκιμαντέρ, ανακάλυψαν ένα χάλκινο αγαλματίδιο του Βούδα ύψους 15 εκατοστών, βάρους λίγο πάνω από 1 κιλό και – σύμφωνα με τους ειδικούς – πιθανότατα κατασκευασμένο στην Κίνα πριν από εκατοντάδες χρόνια.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι δύο κινηματογραφιστές Leon Deschamps και Shayne Thomson δουλεύουν για να ρίξουν φως στο μυστήριο του πώς το αγαλματίδιο κατέληξε σε στην άκρη του κόλπου Σαρκ Μπέι. Πιστεύουν ότι ο Βούδας ίσως είναι ένα στοιχείο που θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία, καθώς θα μπορούσε να δείχνει ότι εξερευνητές της δυναστείας Μινγκ επισκέφθηκαν πρώτοι την Αυστραλία, εκατοντάδες χρόνια πριν.
Δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι Κινέζοι ναυτικοί του 15ου αιώνα κατάφεραν να φτάσουν στην ήπειρο.
Σε ένα επεισόδιο που προβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν μία εβδομάδα, ο ειδικός σε θέματα ασιατικής τέχνης, Lee Young, διευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών Dore and Rees, επιβεβαίωσε ότι πράγματι το αγαλματίδιο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ και το χαρακτήρισε «παγκόσμιο θησαυρό».
Ωστόσο, η Jocelyn Chey, καθηγήτρια στο τμήμα κινεζικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι είναι απίθανο Κινέζοι εξερευνητές να επισκέφθηκαν την Δυτική Αυστραλία τότε.
«Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι 500 ετών, ήρθε εδώ πριν από 500 χρόνια», δήλωσε η Chey.
«Ανεξάρτητα από το πότε ήρθε εδώ, πρέπει να είναι το αρχαιότερο [κινεζικό] αντικείμενο που έχει ανακαλυφθεί στην Αυστραλία», τόνισε.