(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Δ./ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate των πολιτικών αρχηγών

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

12/05/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. O Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για αύξηση των μισθών σε όλους, με τον μέσο μισθό να φτάνει τα €1.500 και κατώτατο τα €950 μεικτά.
  2. Στην εξωτερική πολιτική, τόνισε ότι η Ελλάδα έχτισε ισχυρές συμμαχίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία και ανέφερε ότι η τουρκική επιθετικότητα βρίσκεται στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων.
  3. Για το ζήτημα των υποκλοπών, ο πρ. της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις, συμπληρώνοντας ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν θα έπρεπε να έχει παρακολουθηθεί

Είδηση


Takeaways από τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό debate:

Ενότητα: Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), αναφορικά με τον πληθωρισμό ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι “το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο και είναι το μεγαλύτερο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία”, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα “έχουμε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, όμως στα τρόφιμα οι τιμές ακόμα παραμένουν υψηλές”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπάρχουν 3 τρόποι παρέμβασης για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πληθωρισμού, όπως η μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο “αυτό υπηρετεί το «Καλάθι του Νοικοκυριού»”, η έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται και μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στο διαθέσιμο εισόδημα και συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων.

Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

Σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα (ΣΤΑΡ), ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια κλήθηκε, ως πρωθυπουργός, να διαχειριστεί μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. “Πιστεύω ότι καταφέραμε και κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή, θωρακίσαμε τα σύνορά μας, χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Γαλλία. Βλέπετε ότι η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας σαφώς και έχει γείρει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο τουρκικός αναθεωρητισμός, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», ειδικά τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων”.

Ενότητα: Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στην Ράνια Τζίμα (ΜΕGA) για για το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και δήλωσε ότι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί, αλλά να αναλάβει με “θάρρος” τις ευθύνες του.” Όταν πληροφορήθηκα την υπόθεση των υποκλοπών, οι άμεσοι προϊστάμενοι όντως έφυγαν από τις θέσεις τους και ανέλαβα απέναντι στον ελληνικό λαό δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις”, σημείωσε, κάνοντας λόγο, πρώτον για την άμεση διαλεύκανση του θέματος από τη Δικαιοσύνη και δεύτερον, στη διόρθωση μιας σειράς από αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να παρακολουθήσει ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους απαιτούσε.

Ενότητα: Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη (ΑΝΤ1), ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο οραματίζεται αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές πολιτικές του προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, ενώ προανήγγειλε και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. ‘Έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα συνολικό το οποίο ξεκινά προφανώς από την κατάσταση η οποία υπάρχει στα νοσοκομεία μας. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις, νοσηλευτών πρωτίστως αλλά και γιατρών, μέσα στην επόμενη τετραετία, για να μπορέσουμε να κλείσουμε σημαντικά κενά τα οποία υπάρχουν”.

Ενότητα: Περιβάλλον και Ενέργεια

Σε ερώτηση του Παναγιώτης Στάθη (ΟPEN) για ποιον λόγο χαρακτηρίζει ως παροχές τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων της κυβέρνησής του, ενώ χαρακτηρίζει ως “νέο μνημόνιο” τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΕ είχε δεχθεί εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες το οποίο σήμαινε πρακτικά ότι οι χώρες μπορούσαν να ξοδέψουν όσο ήθελαν, χωρίς να υπάρχει κανείς ευρωπαϊκός περιορισμός, για να στηρίξουν την κοινωνία και την οικονομία συνολικά. “Από εδώ και στο εξής, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Και από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουν όλοι, το γνωρίζει και ο κ. Τσίπρας”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ενότητα: Νέα Γενιά

Στην τελευταία θεματική ενότητα, ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ (ALPHA), για τα λάθη της διακυβέρνησής του και τον “βαθμό” που θα τη έδινε, δήλωσε ότι δεν είχε καμία δυσκολία να τα αναγνωρίσει δημόσια. “Όπου έκρινα ότι έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη, το έκανα. Αλλά είπα, επίσης, ότι ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν επαναλαμβάνεται. Ουδείς αλάθητος, πόσο μάλλον όταν έπρεπε να διαχειριστούμε τόσες κρίσεις και ταυτόχρονα να υλοποιήσουμε και το πολιτικό μας πρόγραμμα, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι έχουμε κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό”.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη “ο βαθμός ο οποίος θα μπει στην Κυβέρνηση, θα μπει τελικά από όλους τους Έλληνες πολίτες και θα είναι το εκλογικό ποσοστό το οποίο θα πάρει η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Διότι τελικά μία διακυβέρνηση κρίνεται συνολικά, για τα καλά τα οποία έχει κάνει και για τις αστοχίες, γιατί προφανώς πάντα θα υπάρχουν αστοχίες και πάντα θα υπάρχουν λάθη”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο