(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο – Στο 5,3% στην Ευρωζώνη

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

01/08/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Υποχώρηση σημείωσε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σύμφωνα με την Eurostat, με αποτέλεσμα να πέσει στο 5,3% , από το 5,5% που του Ιουνίου.
  2. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση στο 3,4% από 2,8% τον Ιούνιο, ωστόσο ήταν χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
  3. Σλοβακία (10,1%) Κροατία (8,1%), Λιθουανία (7,1%) και Αυστρία (7%) κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό, ενώ Βέλγιο (1,6%), Λουξεμβούργο (2%) και Ισπανία (2,1%) το χαμηλότερο.

Είδηση


Υποχώρηση σημείωσε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat με αποτέλεσμα να κυμανθεί στο 5,3% , από 5,5% που ήταν τον Ιούνιο.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση στο 3,4% από 2,8% τον Ιούνιο. Ωστόσο, ήταν χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στη Σλοβακία καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,1%. Ακολουθεί η Κροατία με ποσοστό 8,1%, η Λιθουανία (7,1%) και η Αυστρία (7%).

Αντίθετα, στο Βέλγιο καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό της τάξεως του 1,6%, όπως και στο Λουξεμβούργο (2%) και στην Ισπανία (2,1%).

Τα τρόφιμα και τα ποτά ήταν η ομάδα με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (10,8%) και τον Ιούλιο.

Οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν στα ύψη για άλλο ένα μήνα, καθώς και τον Ιούλιο ήταν η ομάδα με τη μεγαλύτερη ανοδική μεταβολή. Συγκεκριμένα σε ετήσια βάση, οι τιμές των τροφίμων και των ποτών ενισχύθηκαν κατά 10,8% σε ετήσια βάση. Οι τιμές της ενέργειας στις οποίες οφείλεται η έκρηξη του πληθωρισμού, κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση υποχωρώντας κατά 6,1%. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ αυτές των μη βιομηχανικών προϊόντων κατά 5%.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο