Σκάψαμε και βρήκαμε τι συμβαίνει με το energy crisis της Αιγύπτου

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

27/09/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  • Εισαγωγή
  • Διακοπές ρεύματος 2023
  • Διακοπές ρεύματος 2024
  • Μέτρα – ωράρια καταστημάτων
  • Η ζωή στο Κάιρο δεν είναι πλέον η ίδια
  • Ποιοι επηρεάζονται
  • Εισαγωγές φυσικού αερίου
  • Και όλα αυτά μέσα σε οικονομική κρίση

Εισαγωγή

Με την ανακάλυψη του θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr, το 2015, η Αίγυπτος στόχευε να γίνει σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Η παραγωγή της χώρας σε φυσικό αέριο όντως αυξήθηκε το 2019, ωστόσο, το 2023 και το 2024, η παραγωγή έπεσε πολύ και πλέον αντιμετωπίζει μεγάλη ενεργειακή κρίση.

Οι εγκαταστάσεις του Zohr έχουν πρόβλημα, καθώς έχουν γεμίσει νερό, με αποτέλεσμα η εξόρυξη να έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη, ενώ οι ξένες εταιρείες εξόρυξης φυσικού αερίου σταμάτησαν τις εργασίες τους, καθώς η Αίγυπτος τους χρωστάει δισεκατομμύρια δολάρια.

(fyiteam)

Διακοπές ρεύματος 2023

Η Αίγυπτος παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καύσης φυσικού αερίου.

Τον Μάιο του 2023 η παραγωγή αερίου μειώθηκε τόσο, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η χρήση του για τοπική κατανάλωση θα περιοριστεί για να διατηρηθούν ποσότητες για εξαγωγές, καθώς θα έφερναν στην οικονομία της ξένο συνάλλαγμα, που είχε ανάγκη.

Έτσι, άρχισαν οι καθημερινές διακοπές ρεύματος για να μειωθεί η πίεση στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ειδικά το καλοκαίρι που σημειώνονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

(fyiteam)

Διακοπές ρεύματος 2024

Οι διακοπές συνεχίστηκαν και φέτος το καλοκαίρι, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Στα μέσα Ιουλίου ο πρωθυπουργός Mostafa Madbouly ανακοίνωσε ότι οι διακοπές θα σταματούσαν, καθώς έφτασαν στη χώρα κάποια φορτία φυσικού αερίου.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τη New York Times, χρήστες των social media ανέφεραν διακοπές ρεύματος και τις επόμενες μέρες, ενώ τοπικά ΜΜΕ έκαναν γνωστό ότι έγιναν και κάποιες απρογραμμάτιστες διακοπές.

(fyiteam)

Μέτρα – ωράρια καταστημάτων

Μπορεί οι διακοπές ρεύματος να σταμάτησαν (ή τουλάχιστον να περιορίστηκαν), ωστόσο η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα έως το τέλος Σεπτεμβρίου:

  • τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 22:00
  • τα καφέ, τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα μέχρι τις 00:00, εκτός από τα ΣΚ και τις αργίες, όπου θα κλείνουν στη 01:00.

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται τα σουπερμάρκετ, τα παντοπωλεία και τα φαρμακεία.

(fyiteam)

Η ζωή στο Κάιρο δεν είναι πλέον η ίδια

Το Κάιρο είναι μια πόλη στην οποία η ζωή ξεκινάει το βράδυ, ειδικά το καλοκαίρι. Το πρωί οι κάτοικοι μένουν μέσα για να αποφύγουν τη ζέστη και επιλέγουν να κινηθούν με το που ο ήλιος πέσει.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν οι NYT, οι 10 μ.μ  “μπορεί σε άλλες χώρες να ήταν κοντά στην ώρα του ύπνου, αλλά το Κάιρο ουσιαστικά ακόμα ξυπνούσε. (…) Οι μέρες ήταν για να δροσίζεσαι μέσα στο σπίτι ή τουλάχιστον να αποφεύγεις το χτύπημα του ήλιου. Και η νύχτα.. πρσέφερε έλεος”.

Αυτό, όμως, δεν ισχύει πλέον, στους εμπορικούς δρόμους του Καίρου, που όλα ήταν ανοιχτά στις 10 μ.μ, πλέον κυριαρχεί το σκοτάδι και τα κλειστά καταστήματα.

(fyiteam)

Ποιοι επηρεάζονται

Εκτός από το Κάιρο, οι διακοπές ρεύματος “χτύπησαν” και τις αγροτικές περιοχές, οι οποίες έχουν και τα υψηλότερα ποσοστά φτώχιας.

Πολλοί/ες έμειναν χωρίς ρεύμα εν μέσω πολύ υψηλών θερμοκρασιών, περιορίζοντας τις καθημερινές εργασίες και την πρόσβαση τους σε νερό.

Επηρεάστηκαν και πολλοί επαγγελματίες, όπως οι πωλητές τροφίμων που δυσκολεύονταν να συντηρήσουν τα προϊόντα τους, αλλά και οι κτηνοτρόφοι που έβλεπαν τα ζώα τους να πεθαίνουν μαζικά.

Την ίδια στιγμή, φοιτητές μελετούσαν για τις εξετάσεις τους στα πανεπιστήμια χρησιμοποιώντας φακό, λέει η NewYork Times.

(fyiteam)

Εισαγωγές φυσικού αερίου

Η Σαουδική Αραβία και η Λιβύη έχουν χρηματοδοτήσει την αγορά φορτίων φυσικού αερίου αξίας τουλάχιστον $200 εκατ. για να βοηθήσουν την Αίγυπτο να προσπεράσει την ενεργειακή της κρίση.

Ωστόσο, η Αίγυπτος  χρειάζεται φυσικό αέριο αξίας περίπου $2 δισ. για να καλύψει τη ζήτηση έως τον Οκτώβριο, αλλά λόγω του αδύναμου νομίσματός της, δεν διαθέτει τα κεφάλαια για να καλύψει τις ανάγκες της.

(fyiteam)

Και όλα αυτά μέσα σε οικονομική κρίση

Το εξωτερικό χρέος της χώρας ξεπερνάει τα $150 δισ. και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, ανεβάζοντας τις τιμές βασικών αγαθών στα ύψη.

Η κυβέρνηση του προέδρου al-Sisi αύξησε τις επιδοτήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα φέτος το καλοκαίρι, αυτό δεν αρκεί για βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Οι πολίτες παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, το υψηλό κόστος ζωής αλλά και την ταυτόχρονη υποτίμηση του νομίσματος.

(fyiteam)

ΠΗΓΕΣ

New York Times [1], [2]

Reuters [1], [2]

Human Rights Watch [1]

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο