(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

Σε δύο χρόνια η αποκατάσταση των ζημιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο Θεσσαλίας

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

31/10/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Δύο χρόνια απαιτούνται για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου από την κακοκαιρία τμήματος της σιδ. γραμμής στη Θεσσαλία, ανέφερε ο υφυπ. Μεταφορών, Ν. Ταχιάος.
  2. Ο CEO του ΟΣΕ είπε ότι έχουν καταστραφεί συνολικά 180 χλμ γραμμών καθώς και δύο κέντρα σηματοδότησης σε Δομοκό και Λάρισα, ενώ θα χρειαστεί νέος διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού και την εγκατάστασή του.
  3. Μέχρι στιγμής, η μετακίνηση μεταξύ των τμημάτων του σιδηροδρόμου που έχουν υποστεί ζημιές γίνεται με λεωφορεία.

Είδηση


Μια διετία θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου από την κακοκαιρία τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής στη Θεσσαλία, ανέφερε στη Βουλή, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος.

“Μιλάμε για πλήρη ανάταξη-ανακατασκευή της γραμμής της ηλεκτροδότησης και πλήρη επανατοποθέτηση όλων των συστημάτων εξαρχής”. Σύμφωνα με τον υφυπουργό “δεν υπάρχει περίπτωση στο τέλος του 2024 να γίνει αυτή η αποκατάσταση. Αυτή η αποκατάσταση θα πρέπει να λήξει μέχρι τα τέλη του 2025. Ουσιαστικά χρειάζεται περίπου μία διετία για να επέλθει (η αποκατάσταση) σε πλήρη έκταση”.

Μέχρι στιγμής, η μετακίνηση μεταξύ των τμημάτων του σιδηροδρόμου που έχουν υποστεί ζημιές γίνεται με λεωφορεία.

Το συνολικό κόστος αποκατάστασης της καταστροφής του δικτύου εκτιμάται σε 150-187 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το AthensTransport, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του CEO του ΟΣΕ κ. Τερεζάκη, οι ζημιές περιλαμβάνουν 180 χιλιόμετρα γραμμών καθώς και την καταστροφή δύο καινούριων κέντρων σηματοδότησης σε Δομοκό και Λάρισα, ενώ θα απαιτηθεί ένας εξαρχής νέος διαγωνισμός για την προμήθεια του νέου εξοπλισμού και την εγκατάστασή του.

Σύμφωνα με το ίδιο site, o Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Σταϊκούρας αρχικά εκτίμησε το κόστος σε “πάνω από 100 εκατ. ευρώ” και αργότερα “πάνω από 150 εκατ. ευρώ”, ενώ η υφυπουργός κ. Αλεξοπούλου ανέφερε σε ομιλία της πως το κόστος θα ανέλθει σε 187 εκατ. ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν υπολογίζονται τυχόν αποζημιώσεις που μπορεί να ζητήσουν οι σιδηροδρομικοί μεταφορείς της χώρας, καθώς η λειτουργίες τους έχουν διακοπεί.

Ωστόσο, ο κ. Ταχιάος είπε για το θέμα των αποζημιώσεων, ότι προς το παρόν, δεν έχει εγερθεί οποιαδήποτε απαίτηση έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το συγκεκριμένο λόγο. Νομικά πρόκειται για ανώτερη βία, που αυτή τη στιγμή δεν θεμελιώνει αιτήματα αποζημίωσης.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο