(EPA/SERGEY DOLZHENKO)

Ρωσία: Διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία, επιθέσεις στην Ουκρανία

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

24/03/2025

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Μέσα στο ΣΚ, η Ρωσία έκανε επιθέσεις με drones σε Κίεβο, Χάρκοβο, Σούμι, Τσερνίχιβ, Οδησσό και Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα 7 άτομα να σκοτωθούν, όσο οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ συνεχίζονται.
  2. Οι ΗΠΑ συνομίλησαν χθες με την Ουκρανία στο Ριάντ της Σ. Αραβίας, και σήμερα με τη Ρωσία, για τις λεπτομέρειες της 30ήμερης κατάπαυσης πυρός σε ενεργειακούς στόχους των δύο χωρών, που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
  3. Συζητείται και κατάπαυση πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι δύο χώρες επιτίθενται η μία στα πλοία της άλλης.

Είδηση


Tουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν από επιθέσεις της Ρωσίας σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας (Χάρκοβο, Σούμι, Τσερνίχιβ, Οδησσό, Ντονέτσκ, Κίεβο) στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τη στιγμή που οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες ξεχωριστά, για να αποσαφηνιστούν οι όροι της περιοριεσμένης κατάπαυσης πυρός που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Χθες, Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για τις λεπτομέρειες της 30ήμερης κατάπαυσης πυρός σε ενεργειακούς στόχους των δύο χωρών. Αντίστοιχες συζητήσεις διεξάγονται στο Ριάντ σήμερα μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων, με την ατζέντα να συμπεριλαμβάνει επέκταση της κατάπαυσης του πυρός και στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η μία χώρα επιτίθεται στα πλοία της άλλης, αλλά και την αποκατάσταση της συμφωνίας του 2022 για τα σιτηρά, που που επέτρεπε την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών, μέχρι να διακοπεί το 2023.

Στόχος των ΗΠΑ είναι μια ευρύτερη κατάπαυση πυρός μεταξύ των δύο χωρών μέχρι το Πάσχα, παρά τις μεγάλες διαφορές στις θέσεις τους.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα συμφωνήσει σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει να κινητοποιεί και να εκπαιδεύει στρατεύματα, αλλά και να εισάγει όπλα στη διάρκεια αυτού του μήνα. Παράλληλα, ζητά να σταματήσει η ξένη στρατιωτική βοήθεια και ο διαμοιρασμός πληροφοριών (κάτι που οι ΗΠΑ αρνούνται) ενώ ζητά την αναγνώριση των ουκρανικών εδαφών που έχει κατακτήσει στον πόλεμο ως ρωσικών, αλλά και εγγύηση ότι η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο, από την άλλη, αν και έχει αποδεχθεί, σε πρώτη φάση, την περιορισμένη κατάπαυση του πυρός με επίκεντρο τις ενεργειακές υποδομές, αρνείται να δεχθεί τη ρωσική κυριαρχία επί των κατεχομένων εδαφών και επιμένει στο δικαίωμα της Ουρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο