Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γραφείς είχαν αρθρίτιδα σε διάφορα σημεία του σώματός τους εξαιτίας της εργασίας τους, όπως έχουν πολύ συχνά και οι εργαζόμενοι/ες γραφείου σήμερα, έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Επιστήμονες μελέτησαν τα οστά 69 ανδρών που θάφτηκαν στη νεκρόπολη του Αμπουσίρ από το 2700 ως το 2180 π.Χ. και συμπέραναν ότι τα 30 λείψανα από τα 69, τα οποία άνηκαν σε γραφείς, είχαν σχεδόν πάντα μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων σε συγκεκριμένα σημεία.
Αυτά περιελάμβαναν αρθρίτιδα στις αρθρώσεις μεταξύ της κάτω γνάθου και του κρανίου, της δεξιάς κλείδας, του δεξιού ώμου, του δεξιού αντίχειρα, του δεξιού γονάτου και της σπονδυλικής στήλης – ειδικά στον αυχένα.
Οι γραφείς, είχαν υψηλή κοινωνική θέση καθώς ανήκαν στο 1% που μπορούσε να διαβάσει και να γράψει και έκαναν σημαντικές εργασίες όπως η καταγραφή φόρων
Αν και οι επιστήμονες σημείωσαν ότι κάποια από τα θέματα μπορεί να σχετίζονται και από το γεγονός ότι κάποιο από τους γραφείς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία όταν πέθαναν, τα ευρήματα συμπίπτουν με τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η στάση του σώματος την ώρα που έγραφαν, σύμφωνα με απεικονίσεις της εποχής.
Ακόμα, σύμφωνα με την έρευνα, το σαγόνι τους μπορεί να επιβαρυνόταν από τη συνήθειά τους να μασάνε τη μύτη των εργαλείων τους για να μοιάζει με βούρτσα, ενώ ο αντίχειρας μπορεί να επιβαρυνόταν από το είδος της λαβής που χρησιμοποιούσαν για να γράφουν.