Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση προτείνει η Κομισιόν

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

27/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. “Μειώστε το δημόσιο χρέος και τις δημόσιες δαπάνες και επενδύστε στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση”, προτείνει η Κομισιόν στα κράτη μέλη της ΕΕ.
  2. Τα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν δημόσιο χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ (όπως η Ελλάδα) θα πρέπει να το μειώνουν κατά 0,5% κάθε χρόνο – διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις.
  3. Οι προτάσεις της Κομισιόν προβλέπουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υποβάλουν οι ίδιες ένα τετραετές σχέδιο για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.

Είδηση


Μειώστε δημόσιο χρέος και ελλείμματα, με τον δικό σας τρόπο και επενδύστε στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Αυτές είναι επιγραμματικά οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, δηλαδή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ που ζητούν αυστηρότερους όρους για τη μείωση του δημόσιου χρέους, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία και σε αυτά, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα, που ζητούν πιο χαλαρούς όρους.

Η Κομισιόν προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην περικοπή των χρημάτων και στην ανάπτυξη της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας στην ΕΕ.

Ουσιαστικά, η Κομισιόν επιθυμεί μεν την επαναφορά των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, δίνοντας όμως περισσότερη ευελιξία στα κράτη – μέλη για να επενδύσουν σε πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες.

Ο λόγος είναι ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει ανταγωνισμός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, όπου το ενεργειακό κόστος είναι χαμηλότερο και οι κρατικές επιδοτήσεις ενδέχεται να προσελκύσουν βιομηχανίες που είναι ήδη εγκατεστημένες στην ΕΕ.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει:

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ των οποίων το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους θα πρέπει, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, να παρουσιάσουν ένα σχέδιο σε βάθος 4 ετών που θα έχει σαφή μέτρα για τη μείωσή του κατά 0,5% κάθε χρόνο, αλλιώς θα αντιμετωπίζουν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο