(PEXELS/Kindel Media)

Ο τεράστιος σεισμός στον Άρη δεν προκλήθηκε τελικά από πτώση μετεωρίτη

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

19/10/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένας ισχυρός σεισμός στον Άρη προκλήθηκε από τεκτονική δραστηριότητα στο εσωτερικό του και όχι από πτώση μετεωρίτη, όπως συμβαίνει συνήθως.
  2. Τον σεισμό των 4,7 βαθμών κατέγραψε τον Μάιο του 2022 η NASA και αποτελεί τον ισχυρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.
  3. Αν και οι επιστήμονες αρχικά πίστεψαν ότι ο σεισμός προκλήθηκε από μετεωρίτη, καθώς ο Άρης δεν έχει τεκτονικές πλάκες, μετά από έρευνες ανακάλυψαν ότι προκλήθηκε από την απελευθέρωση πίεσης προς τον φλοιό του.

Είδηση


Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένας ισχυρός σεισμός στον Άρη (“marsquake”), προκλήθηκε από τεκτονική δραστηριότητα στο εσωτερικό του και όχι από πτώση μετεωρίτη, όπως συνηθίζεται.

Τον Μάιο του 2022, ένα διαστημικό σκάφος της NASA σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη κατέγραψε έναν σεισμό μεγέθους 4,7 βαθμών, ο οποίος είναι και ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι επιστήμονες πίστεψαν αρχικά ότι ο σεισμός αυτός προκλήθηκε πιθανότατα από πτώση μετεωρίτη, αλλά παρά τις πολύμηνες έρευνες, δεν βρήκαν ποτέ σημάδια που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Ένας σεισμός 4,7 βαθμών είναι μεσαίου μεγέθους για τη Γη, αλλά θεωρείται τεράστιος για τα δεδομένα του Άρη.

Ο καθηγητής Benjamin Fernando, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος είναι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, δήλωσε ότι μόλις σιγουρεύτηκαν ότι ο σεισμός δεν προκλήθηκε από μετεωρίτη, ξεκίνησαν τις έρευνες στο εσωτερικό του πλανήτη.

Αν και ο Άρης “δεν έχει τεκτονικές πλάκες… ο φλοιός δεν είναι εντελώς νεκρός”, δήλωσε ο Fernando στο Roca News. “Υπάρχουν ακόμα… κύματα πίεσης που φτάνουν στο φλοιό από το εσωτερικό του, καθώς ο πλανήτης συστέλλεται και διαστέλλεται αναλόγως την θερμοκρασία”, κάτι που όπως είπε μπορεί να οδηγήσει σε “γρήγορο σπάσιμο [του φλοιού]”, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σεισμούς στον πλανήτη.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο