(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Με τροποποιήσεις κατατέθηκε το νέο φορολογικό ν/σ

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

29/11/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
 1. Κατατέθηκε χθες από το υπ. Οικονομικών το νομοσχέδιο “Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής”, όπου υπάρχουν 2 βασικές τροποποιήσεις στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις.
 2. Η 1η αφορά τη δυνατότητα να αμφισβητήσει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα (€10.920), αφού ζητήσει την διενέργει ελέγχου από τις φορολογικές Αρχές.
 3. Η 2η είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους, ασχέτως του του ύψους των εισοδημάτων που δηλώνουν.

Είδηση


Κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το σχέδιο νόμου “Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής”. Το νομοσχέδιο εισάγεται για συζήτηση και επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν δύο βασικές τροποποιήσεις στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα που θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα (€10.920), αφού έχουν ζητήσει την διενέργει ελέγχου από τις φορολογικές Αρχές, προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο των €10.920.

Η δεύτερη αφορά την μείωση του τέλους επιτηδεύματος ασχέτως του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων. Μειώνεται κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.

Το ν/σ μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την απαγόρευση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τη ρύθμιση της αγοράς των μισθώσεων τύπου “AirBnB”.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:

 • Την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.
 • Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
 • Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
 • Την αύξηση του προστίμου που επιβάλλεται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
 • Τη ρύθμιση της της αγοράς των μισθώσεων τύπου “AirBnB”.
 • Την διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Επιπλέον, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και θα υλοποιηθούν με διοικητικές πράξεις:

 • Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
 • Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.
AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο