“Διερεύνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας” ζήτησε ο ομότιμος καθηγητής Χημείας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης , Ευρυπίδης Στεφάνου, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών για τα αποτελέσματα της 15ετούς έρευνας “Ρέα” την οποία πραγματοποίησε η ομάδα του. Ουσίες των απαγορευμένων φυτοφαρμάκων DDT και DDE βρέθηκαν στο αίμα εκατοντάδων παιδιών στο Ηράκλειο, όπου έλαβε χώρα η έρευνα.
Η έρευνα η οποία ξεκίνησε το 2007 και τα αποτελέσματα της δημοσιεύθηκαν το 2024 παρακολούθησε 1.500 ζευγάρια μητέρων-παιδιών σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξης του παιδιού: κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στον τοκετό, στους πρώτους μήνες της ζωής τους και όταν τα παιδιά έγιναν 18 μηνών, 4 , 6, 11 και 15 ετών. Πρόκειται για τη μοναδική έρευνα τέτοιου είδους στη χώρα.
Τα φυτοφάρμακα αυτά έχουν απαγορευτεί από το ’70 καθώς συνδέονται με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν 14%+ των φυτοφαρμάκων που κυκλοφορούν σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Συνολικά, αναλύθηκαν 947 δείγματα αιμάτων παιδιών και τα ποσοστά DDE που βρέθηκαν στα παιδιά 6,5 ετών ήταν υψηλότερα από τα συνομήλικά τους σε άλλες περιοχές της ΕΕ όπου έγιναν αντίστοιχες μετρήσεις. Τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν στα 4χρονα και τα χαμηλότερα στα 11χρονα, δείχνοντας ότι τα παιδιά εκτέθηκαν περισσότερο στις ουσίες στην αρχή της ζωής τους μέσω των μητέρων τους είτε ως έμβρυα είτε μέσω του θηλασμού, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου.
Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν και με το αποτέλεσμα πρόσφατης μελέτης του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου που δημοσιεύθηκαν το 2023, που μελέτησαν 60 γεωργικά εδάφη της χώρας για την παρουσία φυτοφαρμάκων. Παρά το γεγονός ότι είναι απαγορευμένα, ήταν τα κύρια φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν. Στην Κρήτη (Τυμπάκι) από όπου το Ηράκλειο προμηθεύεται τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά ανιχνεύθηκαν μόνο το DDT και το πιο τοξικό παράγωγό του, DDE.