(Unsplash)

Κράτη -μέλη της ΕΕ θέλουν να κατασκοπεύουν τους δημοσιογράφους στο όνομα της εθνικής ασφάλειας

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

21/06/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Τη διασφάλιση του απορρήτου των δημοσιογραφικών πηγών και την απαγόρευση παρακολούθησης δημοσιογράφων με spyware σε ολόκληρη την ΕΕ, προτείνει η Κομισιόν.
  2. Ωστόσο η Γαλλία βάζει “βέτο” και ζητεί να επιτρέπεται η παρακολούθησή τους για “λόγους εθνικής ασφάλειας”.
  3. Δημοσιογραφικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι κυβερνήσεις θα έχουν το ελεύθερο να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους.

Είδηση


Ορισμένες κυβερνήσεις κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να μπορούν να κατασκοπεύουν τους δημοσιογράφους στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, ακόμη και με χρήση λογισμικών spyware, παρά τις αντίθετες προτάσεις της Κομισιόν.

Ο μόνιμοι εκπρόσωποι των κρατών – μελών στις Βρυξέλλες, πρόκειται να συζητήσουν σήμερα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του δημοσιογραφικού απορρήτου και των δημοσιογραφικών πηγών για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης. Η αρχική πρόταση επιδίωκε να διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν να “να υποκλέψουν, να παρακολουθούν ή να συλλάβουν δημοσιογράφους” προκειμένου να αποκαλύψουν τις πηγές τους, εκτός εάν “δικαιολογείται από μια επιτακτική ανάγκη για το δημόσιο συμφέρον”.

Όμως, ορισμένες χώρες της ΕΕ, με επικεφαλής τη Γαλλία, δεν συμφωνούν. Σύμφωνα με το Politico, το Παρίσι θελει σαφείς αναφορές ότι στο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν τα κράτη-μέλη και όχι οι Βρυξέλλες, ενώ η Γαλλία δέχεται μεν την προστασία του δημοσιογραφικού απορρήτου, “με την επιφύλαξη της ευθύνης των κρατών μελών για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας”.

Οι γαλλικές προτάσεις θα συζητηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, αλλά μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ, θα χρειαστεί ακόμα καιρό

Η Julie Majerczak, επικεφαλής του γραφείου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στις Βρυξέλλες, αποκάλεσε τις γαλλικές θέσεις ως το “κουτί της Πανδώρας”. Σύμφωνα με την ίδια, η επίκληση της ¨εθνικής ασφάλειας” γενικώς και αροαίτως, σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούν να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους, όταν το επιθυμούν.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο