(Jakub Porzycki/NurPhoto)

Ιαπωνία κατά ΗΠΑ για την έλλειψη ενσυναίσθησης λόγω #Barbenheimer

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

07/08/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Τα “Barbie” και “Oppenheimer”, η βιογραφία του δημιουργού της ατομικής βόμβας, βγήκαν ταυτόχρονα στις αίθουσες.
  2. Έτσι δημιουργήθηκε το #Barbenheimer, ένα trend που παρακινεί χρήστες να ποστάρουν αστεία και memes στο X (πρώην twitter) με παραποιημένες εικόνες της Barbie και του Oppenheimer.
  3. Το trend προκάλεσε αντιδράσεις στην Ιαπωνία, με τα ΜΜΕ να κατηγορούν την Warner Bros., αλλά και τους Αμερικανούς για αναισθησία και ιστορική άγνοια.

Είδηση


Πέρα από τα memes που δημιουργήθηκαν, το trend #Βarbienheimer παρακινούσε το κοινό να παρακολουθήσει τις δύο ταινίες την ίδια ημέρα, κάτι που όντως συνέβη και πολλαπλασίασε και για τις δύο τις εισπράξεις τους, στο box office.

Η επιλογή του ταυτόχρονου opening δύο ταινιών με τελείως διαφορετική θεματολογία και κοινό δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτελεί διαφημιστικό trick των εταιρειών παραγωγής. Είχε γίνει ξανά με μεγάλη επιτυχία το 2008 με τις ταινίες “The Dark Knight” και “Mamma Mia!”.

Ο επίσημος λογαριασμός της Barbie στο Χ (πρώην Twitter) επεδίωξε να εκμεταλλευτεί το momentum αντιδρώντας θετικά σε meme με την Barbie ως πυρηνικό μανιτάρι.

Αυτό δημιούργησε κύματα αντιδράσεων στην Ιαπωνία και ανάγκασε την Warner Bros. να βγάλει απολογητική ανακοίνωση. Λόγω των αντιδράσεων η πρεμιέρα της Barbie στην Ιαπωνία αναβλήθηκε για τις 11/8, ώστε να μην συμπέσει με τις ημέρες μνήμης των 78 ετών από τις επιθέσεις με ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα (6/8) και Ναγκασάκι (9/8).

Η 6η Αυγούστου ήταν η 78η επέτειος από την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το “Japan Times” Η Ιαπωνία μέχρι και σήμερα επενδύει στην εκπαίδευση γύρω από τις καταστροφικές συνέπειες από τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Αντιθέτως, η εφημερίδα σημειώνει ότι η έλλειψη ενημέρωσης και η απουσία οπτικού υλικού από τις καταστροφές στα σχολεία των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ένα κενό στην συλλογική συνείδηση, το οποίο δημιουργεί φαινόμενα όπως το #Βarbienheimer.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο