Η βιομηχανία μόδας της Αφρικής βρίσκεται σε άνοδο, αλλά χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις για να αναπτυχθεί περεταίρω, δήλωσε η UNESCO.
Η βιομηχανία, αξίας 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσε να τριπλασιαστεί σε μια δεκαετία αν βελτιωθούν οι υποδομές, υποστήριξε ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ σε έκθεσή του. Η ήπειρος έχει κατά κύριο λόγο νέο σε ηλικία πληθυσμό και “οι Αφρικανοί θέλουν να φορούν τα ρούχα της Αφρικής”, δήλωσε στο Africanews ο ιδρυτής της Εβδομάδας Μόδας στο Λάγος.
Η ανάλυση της UNESCO δείχνει ότι η ήπειρος έχει όλα τα φόντα για να γίνει ένας από τους επόμενους παγκόσμιους ηγέτες στη βιομηχανία της μόδας. Είναι σημαντικός παραγωγός πρώτων υλών – 37 από τις 54 χώρες παράγουν βαμβάκι -, ενώ είναι μεγάλος εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων αξίας 23,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Η Αφρική είναι σημαντικός παραγωγός πρώτων υλών, με τις 37 από τις 54 χώρες παράγουν βαμβάκι.
Υπάρχει μια αυξανόμενη καταναλωτική τάση στην ήπειρο για την μόδα Made-in-Africa, ιδίως μεταξύ των νέων – οι κάτω των 25 ετών αποτελούν το 50% του συνολικού πληθυσμού της ηπείρου – και μεταξύ της αναπτυσσόμενης μεσαίας τάξης – που ήδη αποτελεί πάνω από το 35% του πληθυσμού – ανοίγοντας νέες καταναλωτικές αγορές.
Η Αφρική βιώνει επίσης μια πολύ ταχεία ανάπτυξη στον ψηφιακό τομέα, ο οποίος διευκολύνει το εμπορικό ενδιαφέρον εντός Αφρικής, αλλά και την ανάδειξη νέων ταλέντων.
Όπως αποδεικνύεται από τις 32 Εβδομάδες Μόδας που διοργανώνονται κάθε χρόνο, η Αφρική έχει επίσης πολλά ταλέντα στους τομείς της υψηλής ραπτικής, της χειροτεχνίας και της ένδυσης.
Τέλος, αναμένεται αύξηση της ζήτησης για την αφρικανική υψηλή ραπτική κατά 42% τα επόμενα 10 χρόνια.