(UNSPLASH/Alex Kotliarskyi)

Η Ισπανία μειώνει το 8ωρο για όλους τους εργαζομένους

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

05/02/2025

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε νόμο που μειώνει τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας σε 37,5 από 40, χωρίς να μειωθεί ο μισθός των εργαζομένων.
  2. Το μέτρο στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, λέει η υπουργός Εργασίας, Y. Diaz, που ηγείται του αριστερού κόμματος Sumar στην κυβέρνηση συνασπισμού.
  3. Οι 37,5 ώρες ισχύουν ήδη στο Δημόσιο και στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το μέτρο θα επηρεάσει σχεδόν 12 εκατ. εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (εμπόριο, εστίαση, γεωργία).

Είδηση


Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε νόμο που μειώνει τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στις 37,5 από 40, χωρίς μείωση του μισθού των εργαζομένων.

“Η πρόταση αυτή αφορά στην καλύτερη διαβίωση, τη λιγότερη εργασία και την πολύ μεγαλύτερη παραγωγικότητα και οικονομική αποδοτικότητα” δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Yolanda Diaz, που ηγείται του αριστερού κόμματος Sumar στην κυβέρνηση συνασπισμού του Pedro Sánchez.

Οι 37,5 ώρες ισχύουν ήδη σε Δημόσιο και μεγάλες επιχειρήσεις, και το μέτρο θα επηρεάσει σχεδόν 12 εκατ. εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (εμπόριο, εστίαση, γεωργία).

Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν λιγότερες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας είναι η Γαλλία (35), η Ισλανδία (36), η Δανία (37), η Νορβηγία (37,5) και το Βέλγιο (38).

To κεντροδεξιό καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα, Junts, έχει ήδη εναντιωθεί στην πρόταση, όπως και η Ομοσπονδία Εργοδοτών, CEOE, που δηλώνει ότι το μέτρο αυτό θα αυξήσει το κόστος των ισπανικών επιχειρήσεων και θα τις καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστικές.

“Ο εταιρικός κόσμος είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά όχι υπέρ του μονολόγου” λέει ο επικεφαλής της CEOE, Antonio Garamendi.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας έχει προειδοποιήσει ότι το υψηλότερο κόστος εργασίας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και να περιορίσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Diaz συγκρούστηκε επίσης με τον υπουργό Οικονομίας, Carlos Cuerpo, τον οποίο κατηγόρησε ότι “τάσσεται στο πλευρό των εργοδοτών”, γιατί εκείνος πρότεινε να καθυστερήσει η εφαρμογή του μέτρου κατά ένα χρόνο, ώστε να δοθεί χρόνος στις μικρές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο