(ΕUROKINISSI)

Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόγραμμα νομιμοποίησης μεταναστών λόγω έλλειψης εργατών

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

28/09/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η κυβέρνηση σκέφτεται να ενσωματώσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις εργατών σε γεωργία, κατασκευές και τουρισμό.
  2. Όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα αντιμετώπισε “μεγάλη έξοδο” εργαζομένων στην πανδημία, πολλοί από τους οποίους δεν επέστρεψαν ποτέ.
  3. Σύμφωνα με τον υπ. Μετανάστευσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε 300.000 μετανάστες με ληγμένα ή χωρίς χαρτιά, να εργαστούν σε ορισμένους τομείς.

Είδηση


Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών χωρίς χαρτιά, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη γεωργία, τις κατασκευές και τον τουρισμό.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με μία μεγάλη έξοδο εργαζομένων, ντόπιων και ξένων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, πολλοί από τους οποίους δεν επέστρεψαν ποτέ.

Η νέα πρόταση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους 300.000 μετανάστες που εκτιμάται ότι ζουν ήδη χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα να εργαστούν σε ορισμένους τομείς, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης στην ΕΡΤ.

Κάθε χρόνο η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 180Κ εργάτες γης, που παραδοσιακά καλύπτονται μέσω προγραμμάτων με Αλβανία, Μπαγκλαντές, Ινδία και Αίγυπτο.

“Πρέπει να δούμε τι κάνουμε και με τον πληθυσμό που είναι ήδη στη χώρα μας, χωρίς ποτέ να δημιουργούμε πρόσθετους μαγνήτες για να έρθουν και άλλοι παράνομα”, δήλωσε ο υπουργός.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ο Καϊρίδης αναμένεται να πει περισσότερα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον επόμενο μήνα, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Μετανάστευσης.

Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει “σκληρή αλλά δίκαιη”, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στάση απέναντι στους μετανάστες, προσλαμβάνοντας περισσότερους συνοριοφύλακες και ενισχύοντας τις περιπολίες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της για να σταματήσει τις νέες αφίξεις.

Η Ελλάδα προσελκύει εδώ και χρόνια χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη που αναζητούν εργασία και μια καλύτερη ζωή, πολλοί από τους οποίους καταλήγουν να εργάζονται παράνομα για χρόνια, κυρίως σε αγροκτήματα ή σε κατασκευές ή ως οικιακοί βοηθοί.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο