(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Η ΕΕ ζητά έρευνα για το βίντεο με τα pushbacks

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

23/05/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η Κομισιόν ζήτησε επίσημα από την Ελλάδα να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με βίντεο των “New York Times” που δείχνει το Λιμενικό να εγκαταλείπει μετανάστες στα ανοιχτά της Λέσβου.
  2. Στο βίντεο φαίνεται να γίνεται σειρά παραβάσεων, αλλά οι ελληνικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να σχολιάσουν το περιστατικό.
  3. Το σκάφος που εμφανίζεται στο βίντεο αγοράστηκε κυρίως με κονδύλια της ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να παγώσει τις χρηματοδοτήσεις προς την χώρα.

Είδηση


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επισήμως από την Ελλάδα να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με δημοσίευμα των “New York Times” που δείχνει μέλη του Λιμενικού Σώματος της χώρας να εγκαταλείπει μετανάστες στα ανοιχτά της Λέσβου τον περασμένο μήνα, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Μετανάστευση, Ylva Johansson.

Τα ευρήματα της εφημερίδας δείχνουν μια σειρά από παραβιάσεις του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, αλλά οι ελληνικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να σχολιάσουν το περιστατικό. Το σκάφος του Λιμενικού που εμφανίζεται στο βίντεο πληρώθηκε κυρίως από κονδύλια της ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στην ΕΕ, να ασκήσει έρευνα σε βάρος της Ελλάδας και να παγώσει μελλοντικές τις χρηματοδοτήσεις.

Οι “NYT” επαλήθευσαν το υλικό, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η metadata analysis και ο γεωγραφικός εντοπισμός.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπίστηκε πρόσφατα τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του ως “σκληρή αλλά δίκαιη“. Η ΕΕ επιχειρεί να περιορίσει τον αριθμό των όσων ζητούν άσυλο, και βασίζεται στην Ελλάδα και σε μερικές ακόμη χώρες να φυλάσσουν τα εξωτερικά τους σύνορα.

Οι ΝΥΤ επαλήθευσε το υλικό, που τραβήχτηκε στην Λέσβο στις 11 Απριλίου, χρησιμοποιώντας μια σειρά εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου metadata analysis και του γεωγραφικού εντοπισμού. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας εντόπισαν επίσης τους μετανάστες που εμπλέκονται στο συμβάν και τους πήραν συνέντευξη σε ένα κέντρο κράτησης στην Τουρκία, τον περασμένο μήνα.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο