(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Πως η ατμόσφαιρα από τις φωτιές επιβαρύνει την υγεία

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

24/08/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Μέχρι χθες, περισσότερα από000 στρ. είχαν καεί στον Έβρο σύμφωνα με το ΑΠΘ, ενώ στην Φυλή κάηκαν πάνω από 50.000.
  2. Στην Αττική, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν την Τρίτη τα 100 μικρογραμμάρια, όταν το όριο είναι τα 20 και οι ευάλωτες ομάδες δεν πρέπει να εκτίθενται σε πάνω από 10.
  3. Ο πνευμονολόγος Γ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι τα σωματίδια δρουν ερεθιστικά στο αναπνευστικό, με αποτέλεσμα να του δημιουργούν προβλήματα, ενώ επηρεάζεται και η καρδιά.

Είδηση


Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έιχε κάψει μέχρι χθες το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής του Νομού Αττικής και Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα.

Την Τρίτη, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων φτάσανε τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια.

Οι εκπομπές αερίων από τις πυρκαγιές φέτος στην Ελλάδα είναι οι τρίτες υψηλότερες από το 2003 μέχρι σήμερα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος, παρουσίασε στην ΕΡΤ το αποτύπωμα της πυρκαγιάς στη Φυλή, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο “ταξίδεψαν” ως τα νησιά του Ιονίου.

Ο πνευμονολόγος, Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας σήμερα στο MEGA εξήγησε το πώς επηρεάζεται η υγεία μας από τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια που δημιουργήθηκαν μετά τις πυρκαγιές που μαίνονται.

“Δυστυχώς τις επιπτώσεις από την καταστροφή του περιβάλλοντος θα τα υποστούμε στην υγεία μας. Τα αιωρούμενα σωματίδια και ο καπνός δρουν ερεθιστικά στο αναπνευστικό σύστημα και στους ανώτερους αεραγωγούς, με αποτέλεσμα να μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα αναπνευστικά και να επιδεινώσου την κατάσταση ασθενών που έχουν ήδη προβλήματα αλλά επηρεάζεται και το καρδιαγγειακό. Οπότε πρέπει όλοι οι ασθενείς που είναι ευπαθείς να λάβουν μέτρα”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο