Μετά από δύο ημέρες πολέμου στο ελληνικό ίντερνετ, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε τελικά το βράδυ της Τρίτης στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη για να κρατήσουν την ελληνική σημαία στην τελετή έναρξης στον Σηκουάνα.
Ας θέσουμε πρώτα μερικά δεδομένα:
1. Η σημασία της επιλογής των σημαιοφόρων μας ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας. Λόγω της άρρηκτης σύνδεσης της χώρας μας με τον θεσμό, η ελληνική ομάδα ανοίγει παραδοσιακά την παρέλαση των Εθνών στο Ολυμπιακό στάδιο, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πλεύσει στην πρώτη βάρκα στον Σηκουάνα. Οι δύο σημαιοφόροι μας θα είναι ο πρώτος και η πρώτη από τους περίπου 10.600 αθλητές/ριες των Αγώνων και όλα τα φώτα θα είναι πάνω τους.
“Γιατί είναι 2;”, ρώτησε με γνήσια απορία η 92χρονη, ή αλλιώς 23 Ολυμπιάδων, γιαγιά μου.
2. “Γιατί είναι 2;”, ρώτησε με γνήσια απορία η 92χρονη, ή αλλιώς 23 Ολυμπιάδων, γιαγιά μου. Γιαγιά, πλέον η ΔΟΕ για λόγους ισότητας φύλων προτείνει (δεν επιβάλλει) στις χώρες να έχουν έναν άνδρα και μια γυναίκα σημαιοφόρο. Και οι περισσότερες το κάνουν.
3. Το άτυπο πρωτόκολλο (παγκοσμίως) λέει ότι τη σημαία κρατούν οι διακριθέντες/είσες σε προηγούμενους Αγώνες. Ο Ντούσκος ήταν πρώτος λαμπαδηδρόμος, Πετρούνιας-Κορακάκη και Φουντούλης (Εθνική πόλο) κράτησαν τη σημαία στο Τόκιο και Τεντόγλου-Στεφανίδη αρνήθηκαν ευγενικά. Τι γίνεται τώρα αδέρφια;
Η ΕΟΕ κινήθηκε -αναγκαστικά- εκτός πρωτοκόλλου και στις δύο περιπτώσεις, αφού πρώτα είχε εξαντλήσει τις επιλογές της.
Είναι μια χαμένη ευκαιρία για τα αθλήματα και τους/τις αθλητές/ριες που δεν έχουν την προβολή του μπάσκετ και του Αντετοκούνμπο.
Για τον άνδρα σημαιοφόρο η απόφαση του Αντετοκούνμπο ήταν ομόφωνη. Μπορεί η επιλογή του σταρ του NBA να φέρει ένα πρεστίζ στη χώρα μας λόγω της αναγνωρισιμότητάς του; Ναι, μπορεί. Έχει έναν επιπρόσθετο συμβολισμό; Σαφώς και έχει. Είναι αυτή η επιλογή σωστή; Όχι, είναι η δική μου γνώμη. Είναι μια χαμένη ευκαιρία για τα αθλήματα και τους αθλητές/ριες που δεν έχουν την προβολή του μπάσκετ και του Αντετοκούνμπο.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, για λόγους επιβίωσης, συγκλίνουν όλο και περισσότερο με τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς και οι stars είναι δομικό κομμάτι του sports market. Το marketability πλέον έχει μπει στη ζυγαριά μαζί με την αθλητική ικανότητα και η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που επιλέγει αυτό το μονοπάτι. Για παράδειγμα, η πολύ ισχυρή Ιαπωνία επέλεξε ως άνδρα σημαιοφόρο τον b-boy Shigekix, κατά κόσμον Shigeyuki Nakarai, που θα διεκδικήσει μετάλλιο στην πρώτη παρουσία του breaking σε ΟΑ. Επιλέχθηκε απέναντι σε γίγαντες με χρυσά Ολυμπιακά όπως οι Daiki Hashimoto (ενόργανη) και Hifumi Abe (τζούντο).
Ως προς τον συμβολισμό της επιλογής, ανυπομονώ κι εγώ να δω τους απανταχού ρατσιστές να σφίγγονται με την εικόνα του με την ελληνική σημαία.
Ο Αντετοκούνμπο δεν χρειάζεται την τιμή της σημαίας, η σημαία χρειάζεται πιο πολύ την παγκόσμια φήμη του. Διαπρέπει στο μπάσκετ, ένα “επαγγελματικό” άθλημα, του οποίου το πάνθεον περιστρέφεται γύρω από το εθνικό (!) πρωτάθλημα των ΗΠΑ (NBA), εκεί δηλαδή που πέφτουν και τα χρήματα. Σίγουρα ο κόσμος του μπάσκετ δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τους ΟΑ, αν και προς τιμήν του ο Giannis έχει μιλήσει επανειλημμένα με δέος για αυτούς.
Ως προς τον συμβολισμό της επιλογής, ανυπομονώ κι εγώ να δω τους απανταχού ρατσιστές να σφίγγονται με την εικόνα του με την ελληνική σημαία, αλλά ακόμα και για αυτό υπήρχε επιλογή πιο κοντά στο πρωτόκολλο με τον Εμμανουήλ Καραλή, που ήταν 4ος στο Τόκιο και στο Παρίσι διεκδικεί μετάλλιο στο επί κοντώ.
Οι ΟΑ είναι οι ιστορίες που εμπνέουν και η Ντρισμπιώτη, πέρα από τις μεγάλες της διακρίσεις, έχει να μας αφηγηθεί μια υπέροχη ιστορία.
Όαση η επιλογή της Ντρισμπιώτη στις γυναίκες. Ο βασιλιάς των Ολυμπιακών, ο στίβος, επιστρέφει στη θέση του σημαιοφόρου της τελετής έναρξης μετά το 1992 και τον Λάμπρο Παπακώστα.
Όαση όμως κυρίως γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι ιστορίες που εμπνέουν και η Ντρισμπιώτη, πέρα από τις μεγάλες της διακρίσεις, έχει να μας αφηγηθεί μια υπέροχη ιστορία. Πώς φτάνει κάποιος/α στην παγκόσμια ελίτ ενός Ολυμπιακού αθλήματος, υπό ποιες συνθήκες, με τι κόστος, αλλά και πώς “σμιλεύτηκε” από το ταξίδι. Πώς από τις μεταμεσονύκτιες προπονήσεις μετά τη βάρδια στο οικογενειακό μεζεδοπωλείο στην Καρδίτσα, έφτασε στην 8η θέση στο Τόκιο, στα 2 ευρωπαϊκά χρυσά το 2022 και στο παγκόσμιο χάλκινο το 2023.
Πριν αράξετε καναπέ μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη να δείτε στην ΕΡΤ ΟΑ, γκουγκλάρετε τους δικούς μας πρωταγωνιστές.
Η ελληνική Ολυμπιακή ομάδα των 101 διαθέτει πολλές ακόμα ιστορίες, από αθλητές και αθλήτριες που αποτελούν ανεξερεύνητα πρότυπα, σε μη προβεβλημένα αθλήματα. Οπότε πριν αράξετε καναπέ μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη με τον κλιματισμό στους 16 να δείτε στην ΕΡΤ ΟΑ, αφιερώστε λίγο χρόνο να γκουγκλάρετε τους δικούς μας πρωταγωνιστές.
Αλλιώς, ακολουθήστε το fyi.news, που θα είναι Παρίσι για εσάς.