(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Ευρωπαϊκή εισαγγελία: Δίωξη κατά 23 ατόμων για τη σύμβαση “717”

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

12/12/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Το Γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων (EPPO) κίνησε χτες ποινική δίωξη σε βάρος 23 υπόπτων για εγκλήματα που σχετίζονται με την εκτέλεση των συμβάσεων για την σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στο σιδηρ. δίκτυο της Ελλάδας.
  2. Οι κατηγορίες αφορούν την εκτέλεση της Σύμβασης για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, γνωστή ως “Σύμβαση 717”.
  3. “Τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν καταδεικνύουν ποινική ευθύνη” αναφέρει η ανακοίνωση του EPPO.

Είδηση


Tο Γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων (EPPO) της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, κίνησε χτες Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου ποινική δίωξη [1], [2] εις βάρος 23 υπόπτων για εγκλήματα που σχετίζονται με την εκτέλεση των Συμβάσεων για το έργο Ανάταξης και Αναβάθμισης του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι κατηγορίες αφορούν την εκτέλεση της Σύμβασης για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας- γνωστή ως “Σύμβαση 717”.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, η έρευνα που ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου 2022, επικεντρώθηκε στις Συμβάσεις για την ανάταξη των συστημάτων Τηλεδιοίκησης και Σηματοδότησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο που υπογράφηκαν μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ -θυγατρικής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), υπεύθυνης για την διαχείριση των Συμβάσεων- και της Αναδόχου Κοινοπραξίας, που αποτελείται από δύο εταιρείες, υπεύθυνες για την εκτέλεση του έργου.

Η σύμβαση 717 αφορά την τηλεδιοίκηση – σηματοδότηση των σιδηροδρόμων και παραμένει ανολοκλήρωτη από το 2014.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος 23 υπόπτων.

“Τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν καταδεικνύουν ποινική ευθύνη”, σημειώνει το Γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων , παραθέτοντας στη συνέχεια τους λόγους.

«Βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού, οι δύο εταιρείες που αποτελούσαν την Ανάδοχο Κοινοπραξία, αμέσως μετά την υπογραφή της Σύμβασης 717, χώρισαν αυθαίρετα το έργο μεταξύ τους. Η μία από τις εταιρείες ανέλαβε να εκτελέσει το βόρειο τμήμα του έργου, ενώ η δεύτερη εταιρεία ανέλαβε να εκτελέσει το έργο στο μεγαλύτερο τμήμα της σιδηροδρομικής διαδρομής Αθήνα-Θεσσαλονίκη μέχρι το Πλατύ, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος κοντά στα Τέμπη, όπου σημειώθηκε η θανατηφόρα σιδηροδρομική σύγκρουση στις 28 Φεβρουαρίου 2023″ αναφέρει η έκθεση.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο