(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Eurostat: 1 στους 6 Έλληνες δεν έχει επαρκή πρόσβαση στην Yγεία

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

12/12/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat με τίτλο “Ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις το 2022”, σε επίπεδο ΕΕ, το 3,3% των ατόμων που χρειάζονταν ιατρικές εξετάσεις δεν ήταν σε θέση να τις πραγματοποιήσει λόγω οικονομικών δυσκολιών, λιστών αναμονής ή απόστασης.
  2. Οι χώρες της ΕΕ που ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ήταν: Ελλάδα (16,7%), Φινλανδία (9,6%), Ρουμανία (7,9%) και Λετονία (7,1%). Στο άλλο άκρο βρίσκονταν η Γερμανία (0,5%), η Τσεχία (0,3%) και η Κύπρος (0,1%).

Είδηση


Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat με τίτλο “Ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις το 2022”, σε επίπεδο ΕΕ, το 3,3% των ατόμων που χρειάζονταν ιατρικές εξετάσεις δεν ήταν σε θέση να τις πραγματοποιήσει λόγω οικονομικών δυσκολιών, λιστών αναμονής ή απόστασης.

Οι χώρες της ΕΕ που ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ήταν: Ελλάδα (16,7%), Φινλανδία (9,6%), Ρουμανία (7,9%) και Λετονία (7,1%). Στο άλλο άκρο βρίσκονταν η Γερμανία (0,5%), η Τσεχία (0,3%) και η Κύπρος (0,1%).

Το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και ανέφερε ότι έχει ανεπαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης είναι 6,1%, διπλάσιο από εκείνους που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα (2,8%). Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28%.

Στην ΕΕ, το ποσοστό όσων βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και ανέφερε ανεπαρκή πρόσβαση (6,1%) είναι διπλάσιο από όσους/ες δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα (2,8%).

Υψηλές αποκλίσεις εμφανίστηκαν επίσης στη Ρουμανία, όπου το ποσοστό των φτωχών (15,5%) είναι υπερδιπλάσιο εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες (6,1%) και στην Πορτογαλία, με 11,7% έναντι 3,2%.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ιατρική περίθαλψη αναφέρεται σε μεμονωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης (ιατρική εξέταση ή θεραπεία εξαιρουμένης της οδοντιατρικής περίθαλψης) που παρέχονται από ή υπό την άμεση επίβλεψη ιατρών ή ισοδύναμων επαγγελμάτων σύμφωνα με τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Τα δεδομένα αναφέρονται σε τέτοιες ανάγκες κατά τους προηγούμενους 12 μήνες και εκφράζονται ως ποσοστά επί του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, που ζει σε ιδιωτικά νοικοκυριά που αντιμετώπισαν τις ίδιες ιατρικές ανάγκες.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο