Εργαζόμενη της Meta, στόχος του Predator στην Ελλάδα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

24/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Μία υπήκοος Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία εργαζόταν για τη Meta, ενόσω βρισκόταν στην Ελλάδα, τέθηκε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ και το παράνομο λογισμικό Predator.
  2. Σύμφωνα με τη New York Times, η Artemis Seaford αποτελεί την πρώτη γνωστή περίπτωση υπηκόου των ΗΠΑ που γίνεται στόχος του λογισμικού σε χώρα της Ε.Ε.
  3. Το κινητό της παγιδεύτηκε από το Predator μέσω της χρήσης παραποιημένου sms, το οποίο αφορούσε τον εμβολιασμό της κατά της Covid-19.

Είδηση 🗞️

Η Artemis Seaford, υπήκοος Ελλάδας και ΗΠΑ, έγινε στόχος του παράνομου λογισμικού Predator, ενώ παράλληλα βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, σε μια υπόθεση που σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times» δείχνει την εξάπλωση της παράνομης κατασκοπείας στην Ευρώπη.

Η Seaford, πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας της Meta, ενόσω έμενε στην Ελλάδα, τέθηκε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ αλλά και το Predator.

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση υπηκόου των ΗΠΑ που γίνεται στόχος από το λογισμικό σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από, η χρήση του οποίου έχει πάρει τη μορφή σκανδάλου στην Ελλάδα.

Λόγω της θέσης της, εργάστηκε σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας και είχε σχέσεις με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ταυτόχρονη παρακολούθηση του τηλεφώνου και ο τρόπος με τον οποίο παραβιάστηκε δείχνουν ότι η ΕΥΠ και αυτός που τοποθέτησε το κατασκοπευτικό λογισμικό, «συνεργάζονταν χέρι-χέρι».

Όσο δούλευε στη Meta, η Seaford διατηρούσε επαγγελματικές σχέσεις με Έλληνες αλλά και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αφού είδε το όνομά της σε λίστα με τους στόχους του λογισμικού σε ελληνικά ΜΜΕ τον περασμένο Νοέμβριο, πήγε το κινητό της στο The Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Η έκθεση του εργαστηρίου διαπίστωσε ότι  το κινητό της τηλέφωνο είχε παραβιαστεί με το Predator τον Σεπτέμβριο του 2021, για τουλάχιστον δύο μήνες.

Τον Σεπτέμβριο 2021 έκλεισε ραντεβού για εμβολιασμό κατά του της Covid-19 για αναμνηστική δόση στην Ελλάδα. Στη συνέχεια έλαβε αυτοματοποιημένο SMS με τα στοιχεία του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, πέντε ώρες αργότερα, στις 05:31 τα ξημερώματα έλαβε εκ νέου sms, το οποίο της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού, κάνοντας «κλικ» σε έναν σύνδεσμο. Όπως αποδείχθηκε, αυτό το λινκ ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος που έβαλε το Predator στο τηλέφωνό της.

Στο μολυσμένο μήνυμα, ως αποστολέας εμφανιζόταν ο εθνικός φορέας εμβολιασμού της Ελλάδας και το μολυσμένο URL μιμούνταν την πλατφόρμα εμβολιασμού emvolio.gov.gr.

Η Artemis Seaford έχει καταθέσει μήνυση στην Αθήνα εναντίον οποιουδήποτε κριθεί υπεύθυνος για την κυβερνοεπίθεση, γεγονός που υποχρεώνει τις εισαγγελικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο