Τα ορυκτά καύσιμα παρήγαγαν μόλις το 33% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί με βάση τα στοιχεία από τις μετρήσεις που ξεκίνησαν το 1990, σύμφωνα με νέα έρευνα του think tank, Ember.
Ο κύριος λόγος ήταν η χαμηλότερη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να καλύψει μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Ember.
Ο καλός καιρός, οι πολιτικές μείωσης της κατανάλωσης και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη πέρυσι, παρακίνησαν τις βιομηχανίες και τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας.
Σε Ελλάδα και Ρουμανία πάνω από το 50%, της ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ήταν κατά 4,6% χαμηλότερη από την ίδια περίοδο του 2022 και το 33% που παράγεται από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε σε σχέση με το 38% την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.
Σε όλες τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε κατά 17% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο άνθρακας, το ορυκτό καύσιμο με τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2, σημείωσε την μεγαλύτερη μείωση.