Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά τις μειώσεις στην παραγωγή

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

25/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν αλματώδη αύξηση μετά την ανακοίνωση των χωρών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής τον Μάιο.
  2. Η τιμή του βαρελιού του WTI (West Texas Intermediate), ανεβαίνει κατά 5,74% στα $80,01, ενώ αυτή του βαρελιού Brent βόρειας θάλασσας αυξάνεται κατά 5,67%, φθάνοντας τα $84,42.
  3. Ο αντίκτυπος των εξελίξεων γίνεται αισθητός και στην Ελλάδα, με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αναμένεται να φτάσει τα € 1,35 ανά λίτρο.

Είδηση


Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν αλματώδη αύξηση κατά σχεδόν 6% στις συναλλαγές στην Ασία σήμερα μετά την μάλλον απρόσμενη ανακοίνωση για μεγάλες μειώσεις της παραγωγής τον Μάιο από τις αρχές του Ιράκ, της Αλγερίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ.

Η τιμή του βαρελιού του WTI (West Texas Intermediate), ανεβαίνει κατά 5,74% στα 80,01 δολάρια, ενώ αυτή του βαρελιού Μπρεντ βόρειας θάλασσας αυξάνεται κατά 5,67%, φθάνονρας τα 84,42 δολάρια.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) είναι διεθνής οικονομικός οργανισμός και αριθμεί 13 χώρες-μέλη.

Ο αντίκτυπος των εξελίξεων αυτών γίνεται αισθητός και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το MoneyReview και την Καθημερινή, τα πρατήρια καυσίμων αλλά και οι έμποροι θα πρέπει να προσθέσουν τουλάχιστον 15 λεπτά στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, οπότε η μέση πανελλαδική τιμή αναμένεται ότι θα εκτιναχθεί προς τα 1,35 ευρώ ανά λίτρο για το διάστημα που απομένει μέχρι να λήξει η χειμερινή περίοδος. Ανάλογα αναμένεται να επηρεαστεί και η τιμή της βενζίνης.

H απόφαση-έκπληξη της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου έως και κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα έχει προκαλέσει αναταραχές στην παγκόσμια αγορά.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) είναι ένας διεθνής οικονομικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε στη Βαγδάτη το 1960.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο