(REUTERS/Pedro Nunes)

Ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η εξέταση της προσφυγής 6 νέων για την κλιματική αλλαγή

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

28/09/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. 6 νέες και νέοι Πορτογάλοι, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του ‘17, οδήγησαν 32 χώρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγορώντας τες ότι δεν έκαναν κάτι για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
  2. Λένε ότι η αδυναμία των χωρών αυτών να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
  3. Η προσφυγή είναι η μεγαλύτερη υπόθεση που αφορά το κλίμα και που θα κριθεί από το ΕΔΔΑ και η απόφαση αναμένεται εντός του 1ου 6μηνου του ‘24.

Είδηση


Έξι νέοι και νέες από την Πορτογαλία, ηλικίας από 11-24 ετών, που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές του 2017, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους, οδήγησαν 32 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).

Κατηγορούν τις χώρες για αδράνεια ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιχειρηματολογώντας ότι η αδυναμία των χωρών αυτών να μειώσουν εγκαίρως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Η προσφυγή, η οποία κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 εναντίον των 27 χωρών μελών της ΕΕ καθώς και της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, είναι η μεγαλύτερη υπόθεση που αφορά το κλίμα και που θα κριθεί από το ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο.

Στρέφονται νομικά εναντίον των 27 χωρών-μελών της ΕΕ καθώς και άλλων 5 χωρών (Ελβετία, Νορβηγία, Ρωσία και Τουρκία).

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε χθες και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Αν η προσφυγή τους γίνει δεκτή, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι κυβερνήσεις να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Από νομική άποψη, οι έξι νέοι Πορτογάλοι επικαλούνται παραβιάσεις του “δικαιώματος στη ζωή” και του “δικαιώματος του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής”, που έχουν εγγραφεί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε ό,τι αφορά κυρίως τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν περιληφθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο