(BELGA via Reuters Connect)

Βέλγιο: Οι εργαζόμενοι/ες στο σεξ αποκτούν εργασιακά δικαιώματα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

02/12/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1.  Το Βέλγιο έγινε η 1η χώρα παγκοσμίως που δίνει, βάσει νόμου, εργασιακά δικαιώματα στους/στις σεξεργαζομένους/ες, όπως άδειες, επίδοματα και συντάξεις.
  2. Σκοπός του νόμου, που ισχύει από χθες, είναι να βάλει τέλος σε μια “γκρίζα ζώνη” που δημιουργήθηκε το 2022, όταν η σεξεργασία αποποινικοποιήθηκε, χωρίς όμως να παρέχει στους/στις σεξεργαζομένους/ες προστασία και δικαιώματα.
  3. Πλέον, μπορούν να αρνούνται σεξουαλικούς/ές συντρόφους ή την εκτέλεση συγκεκριμένων πράξεων και δικαιούνται να σταματήσουν μια πράξη ανά πάσα στιγμή.

Είδηση


Το Βέλγιο έγινε η 1η χώρα παγκοσμίως που δίνει, βάσει νόμου, εργασιακά δικαιώματα στους/στις σεξεργαζομένους/ες, όπως άδειες, επίδοματα και συντάξεις.

Σκοπός του νόμου, που ισχύει από χθες, είναι να βάλει τέλος σε μια “γκρίζα ζώνη” που δημιουργήθηκε το 2022, όταν η σεξεργασία αποποινικοποιήθηκε, χωρίς όμως να παρέχει στους/στις σεξεργαζομένους/ες προστασία και δικαιώματα.

Πλέον, μπορούν να αρνούνται σεξουαλικούς/ές συντρόφους ή να εκτελούν συγκεκριμένες πράξεις και δικαιούνται να σταματήσουν μια πράξη ανά πάσα στιγμή. Επίσης, δεν μπορούν να απολυθούν για αυτές τις αρνήσεις.

Με αυτόν τον νόμο, η κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει την κακοποίηση, όμως φεμινιστικές οργανώσεις τον χαρακτηρίζουν “καταστροφικό” για τα νεαρά κορίτσια και τα θύματα εμπορίας.

Οι εργοδότες/ριες πρέπει να έχουν “καλό χαρακτήρα” και επαγγελματική κατοικία στο Βέλγιο, ενώ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι χώροι τους είναι εξοπλισμένοι με panic buttons, καθαρά σεντόνια, ντους και προφυλακτικά.

Η προστασία δεν καλύπτει την κατ’ οίκον εργασία ή δραστηριότητες όπως το στριπτίζ και η πορνογραφία.

Η Βελγική Ένωση Εργαζομένων στο Σεξ περιέγραψε τον νόμο ως “ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, τερματίζοντας τις νομικές διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων στο σεξ”. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να “εργαλειοποιηθούν” για τη μείωση ή την εξάλειψη της σεξεργασίας.

Εξήγησε ότι “βλέπουμε ήδη ορισμένους δήμους να κρύβονται πίσω από τις λέξεις “ασφάλεια” και “υγιεινή” για να εκδώσουν πολύ αυστηρούς τοπικούς κανονισμούς που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την σεξεργασία στην επικράτειά τους”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο