(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τρία μέτρα για τη μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

27/09/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή, η τροπολογία για την μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ αλλά και άλλων 2 μέτρων, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
  2. Η τροπολογία προβλέπει: Την υποχρέωση ανακοίνωσης των ανατιμήσεων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, την επισήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Μόνιμη Μείωση Τιμής” καθώς και την δημοσιοποίηση των τιμών φρούτων και λαχανικών.
  3. Σούπερ μάρκετ που δεν συμμορφώνονται θα τιμωρούνται με πρόστιμΟ από €2Κ έως €50Κ.

Είδηση


Κατατέθηκε στη Βουλή χθες και ψηφίζεται σήμερα, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ αλλά και άλλων δύο μέτρων, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στην αγορά. Η πρωτοβουλία για την “Μόνιμη Μείωση Τιμής|” θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου του 2024.

Η τροπολογία προβλέπει 3 ρυθμίσεις:

  1. Την υποχρέωση ανακοίνωσης των ανατιμήσεων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ.
  2. Την επισήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Μόνιμη Μείωση Τιμής”.
  3. Την δημοσιοποίηση των τιμών φρούτων και λαχανικών.

 

Συγκεκριμένα για το 1

Η τροπολογία προβλέπει ότι τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να ανακοινώνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης οποιαδήποτε αύξηση τιμής από προμηθευτή καταναλωτικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή εκείνων που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και στόχος του μέτρου είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών χονδρικής πώλησης των προϊόντων για τον έγκαιρο σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών αντιμετώπισης των ατελειών της αγοράς. Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, το πρόστιμο θα είναι 50.000 ευρώ για κάθε απόκρυψη στοιχείων.

Συγκεκριμένα για το 2

Τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να ενημερώνουν για τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων και το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει τις ενδεικτικές τιμές στους καταναλωτές. Για τους παραβάτες το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ.

Η πρωτοβουλία για την “Μόνιμη Μείωση Τιμής” θα ισχύει έως 31.5.2024 και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να το δηλώσουν μέχρι 30.11.2023.

Συγκεκριμένα για το 3

Θεσμοθετείται η σήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής. Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες και οι χονδρέμποροι καταναλωτικών προϊόντων θα μπορούν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία “Μόνιμη Μείωση Τιμής” εφόσον μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2023, στείλουν έγγραφη δέσμευση προς το υπουργείο Ανάπτυξης για μείωση τιμών, τουλάχιστον 5% – εξαιρουμένων των προωθητικών ενεργειών – για τους επόμενους έξι μήνες.

Τα προϊόντα που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, θα φέρουν ετικέτα με ειδικό σήμα στο ράφι ενώ οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να μεταφέρουν πλήρως τις μειωμένες τιμές πώλησης των προμηθευτών τους στον τελικό καταναλωτή.

Σε περίπτωση μη τήρησης της έγγραφης δέσμευσης το πρόστιμο θα ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Η χρήση του ειδικού σήματος, από σούπερ μάρκετ σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα τιμωρείται με πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά κατάστημα και ανά κωδικό προϊόντος.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο