(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Το ΤΧΣ πουλά το 20% της Εθνικής Τράπεζας

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

15/11/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σχεδιάζει να πουλήσει περίπου το 20% της Εθνικής Τράπεζας, μετά την επιτυχή πώληση του 9% της Alpha Bank στην UniCredit.
  2. Η πώληση είναι σημαντική όχι μόνο για την αποεπένδυση του ΤΧΣ, αλλά εάν ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να φέρει στα κρατικά ταμεία περίπου €1 δισ.
  3. Το ΤΧΣ θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2025 και έως τότε έχει στόχο να εξαλείψει το κεφάλαιο που είχε επενδύσει (αποεπένδυση), εν μέσω κρίσης, για τη διατήρηση της σταθερότητας των τραπεζών.

Είδηση


Ανοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για την πώληση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το συνολικό 40,4% που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), λίγο μετά την επιτυχή πώληση του 9% της Alpha Bank στην UniCredit.

Το ΤΧΣ θα διαθέσει έως 182.943.031 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, ενώ αναλόγως της ζήτησης, υπάρχει περιθώριο να διατεθεί επιπλέον ποσοστό μετοχών 1,99%, όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό Δελτίο, που σημαίνει επιπλέον έως 18.294.303 μετοχές.

Η διάθεση μετοχών της ΕΤΕ απευθύνεται και σε εγχώριους επενδυτές (Ελληνική Δημόσια Προσφορά), οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν έως 27.441.455 μετοχές (15% της δημόσιας προσφοράς). Οι υπόλοιπες 155.501.576 μετοχές (85% της προσφοράς) θα διατεθούν, μέσω της διαδικασίας του accelerated book building σε διεθνείς επενδυτές (Διεθνής Προσφορά).

Σύμφωνα με ΜΜΕ, χρειάστηκε λίγος χρόνος ώστε να καλυφθεί πλήρως το βιβλίο προσφορών για το 20%, με αυτές να ξεπερνούν το €1 δισ.

Τα “δύο βιβλία” άνοιξαν ταυτόχρονα και θα κλείσουν την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Η πώληση του μεριδίου είναι σημαντική όχι μόνο για την διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αλλά εάν ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να φέρει στα κρατικά ταμεία περίπου €1 δισ.

Το ΤΧΣ θα συνεχίσει λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2025 και έως τότε έχει στόχο να εξαλείψει το κεφάλαιο που είχε επενδύσει (αποεπένδυση), εν μέσω κρίσης, για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο