(Photo via X @GreekHeritage)

Το “Βόρειο Σέλας” εμφανίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

06/11/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Ο ουρανός στη Β. Ελλάδα “κοκκίνησε”, λόγω ενός φαινομένου που συναντάται συχνά σε πολύ βόρειες περιοχές του πλανήτη, αλλά πολύ σπάνια σε νότιες, το “Βόρειο Σέλας”.
  2. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θ. Κολυδά, το φαινόμενο προκάλεσε μία εξαιρετικά “ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε ως αποτέλεσμα μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα”.
  3. “Το επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι το λευκό ενώ το κόκκινο φαίνεται στο χαμηλότερο άκρο των κάθετων ακτίνων”, ανέφερε ο μετεωρολόγος Σ. Αρναούτογλου.

Είδηση


Ο ουρανός σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας “κοκκίνησε“, λόγω ενός φαινομένου που συναντάται συχνά σε πολύ βόρειες περιοχές του πλανήτη, αλλά πολύ σπάνια σε νότιες, το “Βόρειο Σέλας”.

Το φαινόμενο, στην κόκκινη εκδοχή του και όχι στην πράσινη όπως συνηθίζεται, έγινε ορατό έως τα Βαλκάνια, αλλά και νοτιότερα εντός ελλαδικού χώρου, σε Σέρρες και άλλες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά, το φαινόμενο προκάλεσε μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε ως αποτέλεσμα μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα.

Τελευταία φορά που το φαινόμενο έγινε ορατό στην Ελλάδα, ήταν στις 20 Νοεμβρίου του 2003.

Σύμφωνα με το Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βόρειου Σέλαος οφείλεται σε “συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), έπειτα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ηλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη”.

Από την άλλη, η σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή φωτονίων που εκπέμπουν πράσινο χρώμα – εξού και το σύνηθες πρασινωπό χρώμα του Βόρειου Σέλαος.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, “το επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι το λευκό ενώ το κόκκινο φαίνεται στο χαμηλότερο άκρο των κάθετων ακτίνων, το κίτρινο και το πράσινο εμφανίζονται στο ανώτερο άκρο”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο