Το Ισραήλ βράζει μετά την αποπομπή υπουργού της κυβέρνησης

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

24/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν, χθες, στους δρόμους του Τελ-Αβίβ μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αναστολής της δικαστικής μεταρρύθμισης.
  2. Ο πρωθυπουργός Netanyahu ανέβαλε σήμερα την προγραμματισμένη ανακοίνωσή του για την αναστολή της μεταρρύθμισης, εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό.
  3. Μέλη του συνασπισμού, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.

Είδηση 🗞️

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ανέβαλε την προγραμματισμένη ανακοίνωσή του για την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης, εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Νωρίτερα σήμερα το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 είχε αναφέρει ότι ο Netanyahu πρόκειται να ανακοινώσει την αναστολή της μεταρρύθμισης που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο Ισραήλ, αλλά και την ανησυχία των συμμάχων της χώρας.

Ωστόσο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.

Το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προτείνεται από την κυβέρνηση του Netanyahu, έχει στόχο να αυξηθεί η εξουσία των βουλευτών έναντι εκείνης των δικαστών.

Χθες, Κυριακή, το βράδυ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Τελ-Αβίβ μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant από τον Netanyahu, ο οποίος την προηγουμένη είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ μιας αναστολής της μεταρρύθμισης, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προτείνεται από την κυβέρνηση του Νετανιάχου, έχει στόχο να αυξηθεί η εξουσία των βουλευτών έναντι εκείνης των δικαστών. Το κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να παρακάμψει το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ θα γίνει δυσκολότερη η αποπομπή πολιτικών από τα αξιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του Netanyahu, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά.

Οι επικριτές της μεταρρύθμισης εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο το δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο