Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε χθες στον Λίβανο, χαρακτηρίζοντας την εισβολή σε ανακοίνωσή του στη διάρκεια της νύχτας ως “περιορισμένες, τοπικές στοχευμένες επιδρομές” εναντίον των υποδομών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, στην πρώτη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τον πόλεμο διάρκειας 34 ημερών το 2006.
Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ σήμερα διέψευσε ότι ο ισραηλινός στρατός είχε εισβάλει στον Λίβανο και δήλωσε ότι “δεν έχουν υπάρξει ακόμη άμεσες χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ των μαχητών της αντίστασης [της Χεζμπολάχ]” με τον IDF.
Την ίδια στιγμή βομβαρδισμοί του πυροβολικού και αεροπορικά χτυπήματα συνεχίζονται σήμερα σε πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, με τουλάχιστον 10 νεκρούς στην πόλη Νταουντίγια, ενώ χθες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 95 άνθρωποι χθες, και συνολικά πάνω από 1.000.
Ως απάντηση, η Χεζμπολάχ από τα μεσάνυχτα έχει επιτεθεί με 12 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, οι περισσότερες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν και δεν προκάλεσαν ζημιές ή τραυματισμούς ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Najib Mikati, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει πλήρως ένα ψήφισμα του ΟΗΕ με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης παρουσίας της Χεζμπολάχ στα σύνορα με το Ισραήλ, ως μέρος συμφωνίας για τη διακοπή του πολέμου.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τις ισραηλινές “επιδρομές” χαρακτηρίζοντάς τες “αναγκαίες” για τη διάλυση των υποδομών της Χεζμπολάχ.
Ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin συνομίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του, Υoav Gallant, και συμφώνησαν στην ανάγκη διάλυσης των υποδομών της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις , όπως η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο βόρειο Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι θα δώσουν βοήθεια ύψους $100 εκατ. στον Λίβανο, επιβεβαιώνοντας “την αμετακίνητη θέση τους προς την ενότητα του Λιβάνου, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα”.
Το Ην. Βασίλειο και η Γερμανία έχουν ήδη αρχίσει τις εκκενώσεις των πολιτών τους, με πολλές άλλες χώρες (π.χ. Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Καναδάς) να καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, να μην ταξιδέψουν εκεί και να είναι σε ετοιμότητα για εκκενώσεις.