- Γιατί επιλέξαμε να κάνουμε αυτή την έρευνα;
- Η γενική εικόνα
- Αξιολόγηση ΜΜΜ
- Λόγοι (μη) χρήσης των ΜΜΜ σε Αθήνα & Θεσ/νίκη
- Χρόνος μετακίνησης στην καθημερινότητά μας;
- Ταξί
- Ταυτότητα Έρευνας
To fyi.news, σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ – Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών και με την υποστήριξη της Uber, προχώρησε στην πραγματοποίηση επιστημονικής έρευνας σχετικά με τον τρόπο μετακίνησης των πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και τον βαθμό ικανοποίησής τους από τα ΜΜΜ.
Στην πραγματικότητα, όποιος/α χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ, δεν αναρωτιέται για το λόγο διεξαγωγής μιας τέτοιας έρευνας, καθώς ξέρει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αποτυπώνονται στις απαντήσεις των ερωτηθέντων.
Ο στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε αν αποτυπώνεται και με data η δυσαρέσκεια που περιγράφεται στα social και είναι καθημερινό θέμα συζήτησης από τους χρήστες των ΜΜΜ.
Για αυτό, ήταν σημαντικό –καταρχάς– να βρούμε πώς μετακινούνται οι πολίτες, ποια ΜΜΜ χρησιμοποιούν, πώς τα χρησιμοποιούν και ποια είναι η αξιολόγησή τους για αυτά. Θέλαμε εκτός από το γενικό κοινό, να δούμε τις συνήθειες και το βαθμό ικανοποίησης μεταναστών και μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από τα ΜΜΜ, καθώς συχνά βλέπουμε καταγγελίες για περισταστικά βίας και διασκρίσεων εις βάρος τους στα μέσα μεταφοράς. Επιπλέον καταγράψουμε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τη χρήση εφαρμογών για τις μετακινήσεις.
ΙΧ (40,9%)
Σχεδόν οι μισοί Αθηναίοι προτιμούν την άνεση του IX τους, παρά την κίνηση και το κόστος.
ΜΜΜ (Μετρό 31,4%, Λεωφορείο 16,4%)
Το μετρό είναι πρώτο, με το Λεωφορείο να έρχεται δεύτερο λόγω της συχνά κακής εξυπηρέτησης και των καθυστερήσεων.
ΤΑΞΙ (0,7%)
Φαίνεται να χρησιμοποιείται ελάχιστα, λόγω κόστους και μεγάλης διαθεσιμότητας άλλων ΜΜΜ στην πόλη, όπως το μετρό.
Ι.Χ. (49,8%):
H μόνη ρεαλιστική λύση μετακίνησης για 1 στους 2, λόγω απουσίας άλλων ΜΜΜ, όπως το μετρό, το οποίο ακόμη ανοίγει.
ΜΜΜ (32,7%):
Αν και το Λεωφορείο είναι το μοναδικό ΜΜΜ της πόλης, οι πολίτες διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις, συνωστισμό και κακή εξυπηρέτηση, περιορίζοντας έτσι τη χρήση του.
Ταξί (1,7%)
Πώς αξιολογούμε τα λεωφορεία της Αθήνας;
Το 38,4% του γενικού κοινού δηλώνει ότι η εξυπηρέτηση είναι “Πολύ Κακή”. Το αντίστοιχο ποσοστό για μετανάστες/ριες είναι 47,4% και για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα 30,4%.
Πώς αξιολογούμε το μετρό της Αθήνας;
Το 39,9% του γενικού κοινού αξιολογεί το μετρό ως “Καλή” εξυπηρέτηση. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ το αγαπούν λίγο περισσότερο, ενώ οι μετανάστες/ριες φαίνεται να έχουν λιγότερη πρόσβαση, με το 21,1% να δηλώνει ότι δεν υπάρχει στην περιοχή τους.
Πώς αξιολογούμε το τραμ της Αθήνας;
Ως “Πολύ κακή” αξιολογεί την εξυπηρέτηση του τραμ το 24,9 του γενικού κοινού, το 28,9% της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και το 42,9& των μεναστών/ριών. Μάλιστα το 36,8% μεταναστών/ριών δήλωσε ότι δεν υπάρχει Τραμ στην περιοχή κατοικίας τους, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για το γενικό κοινό είναι 30,7%, και για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα 19,6%.
Πώς αξιολογούμε τον Προαστιακό της Αθήνας;
Ως “κακή” αξιολογεί την εξυπηρέτηση του προαστιακού το 18,1% του γενικού κοινού, “Ούτε καλή, ούτε κακή” το 15,8% των μεταναστών.ριών και ως “πολύ κακή” το 28,6% των ΛΟΑΤΚΙ+. Το 44,7% των μεταναστών/ριών δήλωσε ότι δεν υπάρχει Προαστιακός στην περιοχή κατοικίας τους ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για το γενικό κοινό είναι 30,4% και για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα 23,2%.
Πώς αξιολογούμε τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη;
Σχεδόν το 38% του γενικού κοινού στη Θεσσαλονίκη αξιολογεί την εξυπηρέτηση ως ‘Κακή’. Ακόμα υψηλότερο είναι το ποσοστό για μετανάστες (40%) και άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ (42,9%).
Οι βασικοί λόγοι χρήσης ΜΜΜ στην Αθήνα είναι η “χαμηλή τιμή” για το γενικό κοινό, “η γνώση του κόστους” για τους μετανάστες/ριες και “η μη ύπαρξης εναλλακτικής” για τους ΛΟΑΤΚΙ+. Οι λόγοι μη χρήσης αντίστοιχα είναι οι “χρόνοι διαδρομής”, το “μη άνετο περιβάλλον εντός του οχήματος” και η “περιορισμένη ευελιξία”.
Στη Θεσσαλονίκη, ο σημαντικότερος λόγος που γενικό κοινό και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα επιλέγουν τα ΜΜΜ ,είναι η χαμηλή τιμή, ενώ οι μετανάστες/ριες λόγω μη ύπαρξης άλλης εναλλακτικής.
Ο λόγος που δεν τα επιλέγουν; Οι Χρόνοι αναμονής.
Χρόνος μετακίνησης των ερωτηθέντων για μία συνηθισμένη διαδρομή
Από 35 έως 50 λεπτά διαρκεί η μετακίνηση για μία συνηθισμένη διαδρομή για το 1/3 των ερωτηθέντων (32,5%), 20-35 λεπτά για το 29,4%, 5-20 λεπτά για το 24,2%, ενώ το 10,6% ξοδεύει 50-65 λεπτά.
Χρόνος μετακίνησης των ερωτηθέντων για μία συνηθισμένη διαδρομή
Στη Θεσσαλονίκη, το 38,5% χρειάζεται από 5 έως 20 λεπτά για μία συνηθισμένη διαδρομή, το 37,4% χρειάζεται 20-35 λεπτά, 35-50 λεπτά το 18,6% και 50-65 λεπτά ξοδεύει το 4,2%
Οι ερωτηθέντες και στις δυο πόλεις δηλώνουν τον χαμηλότερο βαθμό ικανοποίησης αναφορικά με το κόστος της μετακίνησης, την διαφάνεια του τρόπου που προκύπτει το κόστος, καθώς και με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα ταξί. Οι απαντήσεις για τη συμπεριφορά των οδηγών ταξί είναι θετικότερες σε σχέση με την εντύπωση που επικρατεί. Στην κλίμακα από 1 “καθόλου ικανοποιημένος/η μέχρι 5 που αντιστοιχεί στο “απόλυτα ικανοποιημένος/η”, το γενικό κοινό αξιολογεί τη συμπεριφορά των οδηγών ταξί με 2,7 ενώ θετικότερη ακόμη είναι συγκριτικά η αξιολόγησή τους στη Θεσσαλονίκη με 3,12.
Κίνητρα για τακτικότερη χρήση ταξί θα ήταν η ευέλικτη τιμολόγηση ανάλογα με τη ζήτηση (χαμηλή ζήτηση, χαμηλότερο κόστος / υψηλή ζήτηση, προσαύξηση του κόστους) σε ποσοστό 68,4% στην Αθήνα και σε ποσοστό 39,2% στη Θεσσαλονίκη όπου όμως πρώτο με 51,70% ως κίνητρο είναι το “σταθερό κόστος ανά διαδρομή και όχι βάσει ταξιμέτρου”.
Στην Αθήνα το 39,2% χρησιμοποιεί “πάρα πολύ” συχνά τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, τύπου Uber, στις μετακινήσεις και στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 27,1%
Ως “Πολύ κακή” αξιολογεί την προσβασιμότητα ΑμεΑ σχεδόν το 70%, ενώ αντίστοιχη αξιολόγηση συναντάται για το μετρό σε ποσοστό 15,7%, για το Τραμ σε ποσοστό 31,4% και για τον Προαστιακό 20,8%. Στη Θεσσαλονίκη το 54,3% πιστεύει ότι η την προσβασιμότητα ΑμεΑ είναι “πολύ κακή”.
Το μέγεθος του δείγματος είναι 385 άτομα στην Αθήνα και 431 άτομα στη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 23 Μαΐου 2024 -19 Ιουνίου 2024. Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε τόσο ηλεκτρονικά, όσο και στο πεδίο. Η έρευνα έγινε με επιστημονικό υπέυθυνο το ΙΜΕΤ – Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών.