(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Τέμπη: Ευρωπαϊκό πόρισμα για τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

07/08/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Σύμφωνα με την “Κ”, οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν έρευνα σχετικά με τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία κατέληξε σε κατηγορητήριο 106 σελίδων.
  2. Καταλογίζονται ευθύνες σε 26 μη πολιτικά πρόσωπα, από τα οποία έχει ζητηθεί να δώσουν εξηγήσεις μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
  3. Το μέρος που αφορά τους πρώην υπ. Μεταφορών Χ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή στάλθηκε στη Βουλή και εξελίξεις αναμένονται μετά την έναρξη λειτουργίας της, τον Σεπτέμβριο.

Είδηση


Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, πληροφορίες που παρείχε σε Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς, 10 μήνες πριν την τραγωδία των Τεμπών, ανώνυμος πληροφοριοδότης για την σύμβαση “717” μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ – Alstom για την αποκατάσταση της λειτουργίας των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, χρησιμοποιήθηκαν ως αφορμή για την έναρξη έρευνας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.

Στις αρχές Ιουλίου 2023 οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν την έρευνά τους, τα συμπεράσματα της οποίας αποτυπώνονται σε σχέδιο κατηγορητηρίου 106 σελίδων.

Συνολικά 26 μη πολιτικά πρόσωπα, κυρίως υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ και στελέχη της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ – Alstom κλήθη-καν ως ύποπτα να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και να παράσχουν έγγραφες εξηγήσεις. Η πρώτη προθεσμία που έχουν πάρει είναι για την 1η Σεπτεμβρίου.

Θεωρούνται ύποπτοι για πέντε αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος: απάτη, ηθική αυτουργία σε απάτη, ψευδή βεβαίωση, απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία.

Η σύμβαση αφορούσε την αποκατάσταση της λειτουργίας των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του σιδηροδρόμου της χώρας.

Το σκέλος της έρευνας που αφορά τους πρώην υπουργούς Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή διαβιβάστηκε στα μέσα Ιουλίου στη Βουλή. Με τις εξελίξεις στην υπόθεση να αναμένονται μετά την έναρξη λειτουργίας του Κοινοβουλίου, τον Σεπτέμβριο.

Η σύμβαση ανάμεσα στην ΕΡΓΟΣΕ και την κοινοπραξία των εταιρειών ΤΟΜΗ – Alstom υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2014. Είχε προϋπολογισμό 41 εκατ. ευρώ και προθεσμία υλοποίησης δύο ετών.

Προέβλεπε την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνα.

Επτά χρόνια αργότερα και ενώ έχουν μεσολαβήσει 8 παρατάσεις και η υπογραφή μιας συμπληρωματικής σύμβασης, η ολοκλήρωση του έργου παραμένει σε εκκρεμότητα.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο