- Διερευνητικές εντολές
- Υπηρεσιακή κυβέρνηση τι είναι
- Ποιος/α θα γίνει πρωθυπουργός
- Η Βουλή της μίας ημέρας
- Νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου (;)
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν διαθέτει τουλάχιστον 151 βουλευτές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στους αρχηγούς των 3 πρώτων – σε κοινοβουλευτική δύναμη- κομμάτων, για να εξεταστεί η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης που θα έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
Σε περίπτωση αποτυχίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Η ΠτΔ μπορεί να ορίσει όποιον από τους τρεις προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων επιθυμεί, ωστόσο, συνήθως επιλέγεται ο αρχαιότερος από αυτούς και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι πιθανότερο να γίνει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.
Την Κυριακή (28/5) ή τη Δευτέρα (29/5) αναμένεται η ορκωμοσία της νέας Βουλής, κάτι που εξαρτάται από το πότε θα επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών το Πρωτοδικείο. Θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών και μια μέρα μετά η εκλογή του νέου Προεδρείου της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διαλυθεί η Βουλή με Προεδρικό διάταγμα.
Η νέα προεκλογική περίοδος μπορεί να διαρκέσει από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με το οποίο το 1ο κόμμα λαμβάνει μόνους μέχρι και 50 έδρες.
Οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση λίστα που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.