(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

Συμφωνία της ΕΕ για την συντόμευση των διαδικασιών έκδοσης ασύλου

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

05/10/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τους τρόπους αντίδρασής τους στην περίπτωση μεγάλης αύξησης των μεταναστευτικών ροών.
  2. Πλέον, οι χώρες της πρώτης γραμμής θα μπορούν να εγκρίνουν ή να ακυρώνουν πιο γρήγορα τις αιτήσεις ασύλου, ώστε οι αιτούντες να μετακινούνται άμεσα σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  3. Προσπαθούν έτσι να αποφύγουν μία επανάληψη του 2015, όταν 1 εκ. πρόσφυγες έφτασαν στην ΕΕ από τη Συρία και αλλού, ενώ συγκεκριμένες χώρες δέχθηκαν πολύ περισσότερους από άλλες.

Είδηση


Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί σημαντικού κειμένου της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής ξεπερνώντας τις διαφωνίες της Ιταλίας, εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Παρασκευής στην Γρανάδα.

Το συγκεκριμένο πακέτο ρυθμίσεων αποσκοπεί στην από κοινού οργάνωση της απάντησης σε περιπτώσεις μαζικής ροής μεταναστών σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως κατά την διάρκεια της κρίσης της περιόδου 2015-2016, που επιτρέπει την παράταση της διάρκειας κράτησης μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης.

Το κείμενο θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ευρωβουλευτές.

Πολωνία και Ουγγαρία καταψήφισαν τη συμφωνία, ενώ η Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία απείχαν, πλέον απομένει η έγκρισή της από το Ευρ. Κοινοβούλιο.

Το κείμενο προβλέπει, σε περίπτωση «μαζικής και εξαιρετικού χαρακτήρα» ροής, την εφαρμογή εκτάκτου καθεστώτος λιγότερο προστατευτικού για τους αιτούντες άσυλο σε σχέση με το ισχύον.

Παρατείνει την διάρκεια της κράτησης των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι και τις 40 εβδομάδες και προβλέπει διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ταχύτερες και περισσότερο απλοποιημένες για μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών (όλων όσων προέρχονται από χώρες για τις οποίες το ποσοστό θετικής απάντησης σε αιτήματα ασύλου είναι μικρότερο από 75%), ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ταχύτερης επιστροφής τους.

Προβλέπει επίσης γρήγορη κινητοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης προς το κράτος μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει την αυξημένη μεταναστευτική ροή υπό την μορφή της επανεγκατάστασης των αιτούντων ή της χρηματικής συνδρομής του.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο