Έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές με βάθος έως 11 χιλιόμετρα (ζώνη hadal) στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακάλυψαν την παρουσία 7.564 μικροβιακών ειδών, από τα οποία το 89,4% ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, όπως και αμφίποδων, ψαριών, αλλά και ανθρώπινων σκουπιδιών, όπως πλαστικές σακούλες, μπουκάλια μπίρας, κουτάκια αναψυκτικών, ακόμα και καλάθι πλυντηρίου. Η μελέτη, δημοσιεύθηκε στις 6 Μαρτίου στο περιοδικό Cell.
Οι ζώνες hadal έχουν υψηλή πίεση, σκοτάδι και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η ύπαρξη ζωής εκεί είναι πολύ δύσκολη, ωστόσο τα αμφίποδα μπορούν και ζουν εκεί συμβιώνοντας με βακτήρια, και τα ψάρια επειδή έχουν υποστεί γενετική μετάλλαξη.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρωτοποριακό κινεζικό υποβρύχιο με την ονομασία Fendouzhe για να καταδυθούν πάνω από 10,9 χιλιόμετρα. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να συλλέξουν εκατοντάδες βιολογικά δείγματα από τη ζώνη hadal στην τάφρο Yap, τη λεκάνη των Φιλιππίνων και την τάφρο των Μαριανών, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Τα αμφίποδα είναι κατηγορία καρκινοειδών που έχουν μέγεθος περίπου 1 εκ. και μοιάζουν με πολύ μικρές γαρίδες.
“Παρατηρήθηκε εξαιρετικά υψηλή καινοτομία, ποικιλομορφία και ετερογένεια στο μικροβίωμα των αδάτων, ιδίως μεταξύ των προκαρυωτών και των ιών, τα οποία επηρεάζονται τόσο από το ευρύτερο πλαίσιο των ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών όσο και από την ευαίσθητη τοπογραφία στις ζώνες hadal”, λένε οι ερευνητές.
Η μελέτη εκτιμά επίσης πότε ορισμένα θαλάσσια πλάσματα κατέβηκαν για πρώτη φορά σε τέτοια βάθη. Για παράδειγμα, οι ερευνητές λένε ότι τα χέλια φαίνεται πως αποίκισαν τις βαθιές θάλασσες πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τους επέτρεψε να επιβιώσουν από την πρόσκρουση μετεωρίτη που σχεδόν εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και αποδεκάτισε τα θαλάσσια πλάσματα που κατοικούσαν σε ρηχότερα νερά.