Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση να προσφέρουν στην Ουκρανία πρόσκληση για ένταξη, αλλά παρέμειναν ασαφείς ως προς το πώς και το πότε, διατύπωση που ουσιαστικά σηματοδοτεί νίκη για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε πριν από τη σύνοδο ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να γίνει μέλος.
Οι ηγέτες της συμμαχίας, που συναντώνται στο Βίλνιους της Λιθουανίας, προσπάθησαν να συμφωνήσουν στη γλώσσα σχετικά με το πώς να περιγράψουν ένα χρονοδιάγραμμα και προϋποθέσεις για αυτό που όλοι συμφωνούν ότι θα είναι η τελική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Οι ηγέτες των 31 κρατών μελών ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους ότι η Ουκρανία θα λάβει πρόσκληση «όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις» και ότι θα γίνονται τακτικές ανασκοπήσεις της προόδου της χώρας προς την εκπλήρωση των προτύπων του ΝΑΤΟ στον εκδημοκρατισμό και τη στρατιωτική ενσωμάτωση.
Ο πρόεδρος Zelenskiy ήθελε περισσότερα, αλλά αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι έχει να κερδίσει πολλά από αυτή τη σύνοδο κορυφής.
Ορισμένες χώρες ήθελαν μια άμεση πρόσκληση μετά το τέλος του πολέμου, ενώ άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουν να αποφύγουν κάθε έννοια αυτόματης εισόδου. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ήθελε περισσότερα, αλλά αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι θα προσκομίσει πολλά οφέλη από αυτή τη σύνοδο κορυφής.
Η γλώσσα είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι είναι απαραίτητη εν μέσω της ρωσικής εισβολής στη χώρα του. Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε επαναλάβει την απογοήτευσή του για την έλλειψη σαφήνειας από το ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς το «παράλογο» και προσθέτοντας: «Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία».