/

Πράσινη ενέργεια: Αίγυπτος – Κρήτη – Ευρώπη

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

24/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GAP) έγιναν χθες.
  2. Το έργο θα έχει ισχύ 2 Gigawatt, προϋπολογισμό €1,3 δις και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.
  3. Σύμφωνα με τον Andreas Borgeas, Διευθύνοντα Σύμβουλο του έργου και πρώην γερουσιαστή της Καλιφόρνιας, η διασύνδεση θα ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, αναδεικνύοντάς τη σε κόμβο μεταφοράς “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Είδηση 🗞️

Πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Κρήτης. Αυτό είναι το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GAP), τα επίσημα “αποκαλυπτήρια” του οποίου έγιναν χθες

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η ηλεκτρική διασύνδεση Greece-Africa Power Interconnector θα ξεκινά από την περιοχή Mesra Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγει στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, θα έχει ισχύ 2 γιγαβάτ, προϋπολογισμό 1,3 δισεκ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Ο δεύτερος κλάδος του έργου περιλαμβάνει τη διασύνδεση Κρήτη – Αττική (South Aegean Interconnector) προϋπολογισμού 1,5 δισεκ. ευρώ.

Η διασύνδεση είναι υποψήφια για τη λίστα PCI (Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος) της ΕΕ, ώστε να λάβει χρηματοδότηση 10-15%.

Μέσω των υποβρυχίων καλωδίων θα μεταφέρεται στην Κρήτη πράσινη ενέργεια από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που θα εγκατασταθούν στην Αίγυπτο

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του έργου, η διασύνδεση θα ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, αναδεικνύοντάς την σε κόμβο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το έργο έχει ενταχθεί στις λίστες των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI), ωστόσο ο κ. Borgeas υπογράμμισε πως η εξασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης δεν θα αποτελέσει κριτήριο για την υλοποίηση του έργου.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο