(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Οι ζημιές σε Εθνική και σιδηρόδρομο δημιουργούν προβλήματα στις μεταφορές

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

13/09/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθήνας–Θεσ/νίκης και η διακοπή λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας–Θεσ/νίκης λόγω του “Daniel” δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις εμπορευματικές μεταφορές.
  2. Αυτό οδηγεί σε καθυστερήσεις στην τροφοδοσία των σουπερμάρκετ, ενώ οι ζημιές στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή στον θεσσαλικό κάμπο και στις καλλιέργειες στην ορεινή Μαγνησία αυξάνουν τους φόβους για ελλείψεις και ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Είδηση


Η διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθήνας–Θεσσαλονίκης και η διακοπή λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας– Θεσσαλονίκης λόγω του “Daniel” έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις εμπορευματικές μεταφορές, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Κ”.

Ο μεταφορές γίνονται μέσω Εγνατίας και Ιωνίας οδού, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουν τα φορτηγά για να μεταφέρουν προϊόντα. Έτσι αυξάνεται τόσο ο χρόνος παράδοσης όσο και ο χρόνος μετακίνησης. Το ίδιο ισχύει και για τις μεταφορές με τραίνο, όπου τα εμπορεύματα μεταφέρονται αντ’ αυτού με πλοία από την Κροατία στον Πειραιά.

Πέρα από τις καταστροφές σε οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ένα πολύ μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και των καλλιεργειών σε ορεινά χωριά της Μαγνησίας, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, γεγονός που δημιουργεί φόβους για ελλείψεις τροφίμων και νέες ανατιμήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε “Κ” και “ΟΤ“.

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα δώσει στην Ελλάδα €2,2 δισ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών του “Daniel” και των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου έχει χαθεί, κάτι που θα έχει συνέπειες στην παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις σε διάφορα προϊόντα να είναι αρκετά πιθανές.

Σύμφωνα με αριθμούς που δημοσιεύει η εφημερίδα στον θεσσαλικό κάμπο παράγεται το 1/3 του ελληνικού βαμβακιού, το 70% των ζαχαρότευτλων, το 60% της βιομηχανικής ντομάτας, πάνω από το 30% του κριθαριού, κηπευτικά, πάνω από το 50% σημαντικών οσπρίων, αλλά και σχεδόν το 20% των κτηνοτροφικών φυτών για σανό.

Σημαντική επίσης είναι η παραγωγή σε χοιρινό και πρόβειο κρέας (16% και 36% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα, αντιστοίχως), ενώ στη Θεσσαλία παράγεται και πάνω από το 20% του πρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο