(REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo)

Οι πρώτοι κανόνες για το ΑΙ στον κόσμο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

16/06/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Την πλήρη απαγόρευση της χρήσης ΑΙ για βιομετρική ταυτοποίηση, αναγνώριση συναισθημάτων και προληπτική αστυνόμευση ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  2. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα χρησιμοποιείται στην ΕΕ για την κατηγοριοποίηση πολιτών με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή τον πολιτικό προσανατολισμό.
  3. Τα συστήματα ΑΙ που χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν ψηφοφόρους θα χαρακτηρίζονται “υψηλού κινδύνου” και θα ελέγχονται από τις αρχές.

Είδηση


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για τη νέα νομοθεσία της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι κανόνες θα διασφαλίζουν ότι η τεχνολογία ΑΙ θα αναπτύσσεται και θα χρησιμοποιείται στην ΕΕ με απόλυτο σεβασμό προς τα δικαιώματα και τις αξίες της ΕΕ, όπως η ανθρώπινη εποπτεία και η ασφάλεια, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, η διαφάνεια, η απαγόρευση των διακρίσεων και η μέριμνα για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Η ΕΕ φιλοδοξεί να γίνει, μέχρι το 2026, η πρώτη περιοχή στον κόσμο που θα ρυθμίζει νομικά τη χρήση ΑΙ.

Το ΕΚ προτείνει τις εξής απαγορεύσεις για την τεχνητή νοημοσύνη:

Απαγόρευση της

  • Εξ αποστάσεως βιομετρικής αναγνώρισης προσώπων σε πραγματικό χρόνο ή εκ των υστέρων, σε δημόσιους χώρους.
  • Βιομετρικής κατηγοριοποίησης ατόμων με βάση προσωπικά δεδομένα ευαίσθητου χαρακτήρα (π.χ. φύλο, φυλή, εθνοτική καταγωγή, υπηκοότητα, θρησκεία, πολιτικός προσανατολισμός).
  • Προληπτικής αστυνόμευσης (με βάση τη δημιουργία προφίλ, την τοποθεσία ή προηγούμενη εγκληματική συμπεριφορά ατόμων).
  • Αναγνώρισης συναισθημάτων για λόγους αστυνόμευσης, για τον έλεγχο των συνόρων, στον χώρο εργασίας και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  • Μη στοχοθετημένη συλλογή εικόνων προσώπων από το διαδίκτυο ή από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, με στόχο τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για την αναγνώριση προσώπων (κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή).
AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο