(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

07/07/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το όραμα του για την Ελλάδα του 2030 όπως είπε, το οποίο “το θέλουμε το μπορούμε και θα το πετύχουμε”.
  2. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα, θα αποπληρωθούν πρόωρα τα δάνεια, θα παραταθεί Market Pass, θα καθιερωθεί το Youth Pass και θα εφαρμοστεί νέο μισθολόγιο με αυξήσεις στο Δημόσιο.
  3. Ανακοίνωσε την αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων (μεταρρύθμιση του άρθρου 16), προσλήψεις στο ΕΣΥ και αυξήσεις μισθών έως το τέλος της 4ετίας.

Είδηση


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε “το όραμά” του για την Ελλάδα του 2030 κατά την χθεσινή ομιλία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, το οποίο, όπως είπε, “το θέλουμε το μπορούμε και θα το πετύχουμε”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα παραταθεί το Market Pass για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θα καθιερωθεί το Youth Pass των 150 ευρώ από τον Σεπτέμβριο, και θα εφαρμοστεί νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο απο την 1 Ιανουαρίου του 2024 το οποίο θα περιλαμβάνει αυξήσεις.

Προανήγγειλε επίσης την αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα (μεταρρύθμιση του άρθρου 16), προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, έως το τέλος της 4ετίας.

Ήταν η πρώτη ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, απ’ όταν επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, στις 25 Ιουνίου.

Παρουσίασε συνοπτικά το εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα του 2027, το οποίο ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου έως τέλος του 2023, λογικά πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κάτω από το 140% έως το 2027.

Υποσχέθηκε επίσης νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα, καθώς και πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.

Όσον αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, την επέκταση του Μετρό της Αθήνας, την υλοποίηση του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου, την υλοποίηση του άξονα Ε-65 στην Κεντρική Ελλάδα και την κατασκευή του ΒΟΑΚ στην Κρήτη.

Τέλος αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των αμυντικών εξοπλισμών με 24 μαχητικά Rafale, αναβάθμιση 83 F-16 σε «Viper», απόκτηση 3 φρεγατών Belharra και προμήθεια των ελληνικών F-35.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο