(Mikro)

Οι Mikro στο fyi.news: Έχουμε ξεκινήσει να χορεύουμε πάλι!

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

29/03/2025

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Με αφορμή την εμφάνισή τους στο Athens Digital Arts Festival, οι Mikro μίλησαν στο fyi.news για τα χρόνια τους στη Θεσσαλονίκη των 90s, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην αρχή, τους καλλιτέχνες που τους επηρέασαν αλλά και αυτούς που ξεχωρίζουν σήμερα.
  2. Εξήγησαν γιατί επέλεξαν τον ελληνικό στίχο, μα είπαν τι συνέβη στα 10 χρόνια που έμειναν εκτός δισκογραφίας και απάντησαν σε μία ερώτηση που μας απασχολεί όλους: 20 χρόνια μετά το “Αυτή η πόλη” χορεύουμε περισσότερο ή λιγότερο από τότε;

Συνέντευξη 🙏

Οι Mikro (ή Μίκρο) δημιουργήθηκαν το 1997 στην Θεσσαλονίκη από τον Νίκο Μπιτζένη [a.k.a Nikonn] (φωνή, synths, programming) και τον Γιάννη Λευκαδίτη (guitar, bass, sax, synths).

Οι δύο φίλοι είχαν ένα κοινό όραμα για μία ηλεκτρονική μπάντα με αναφορές σε ποπ, ροκ αλλά και πιο εναλλακτικά ακούσματα. Ο ήχος των MIKRO είναι “πολυμορφικός” και συνδυάζει στοιχεία από electronica, synthpop, bigbeat, dance, breakbeat, drum’n’bass, easy listening, pop, disco και rock, συνδυάζοντας ανδρικά και γυναικεία φωνητικά.

Τη σημερινή σύνθεση της μπάντας πέρα από τον Νίκο και τον Γιάννη πλαισιώνουν η Chloe Ann (φωνή/keyboards), ο Απόστολος Μπιτζένης (synthesizers) και ο Χρήστος Ασλανίδης (synth/drumpads).

Τελικά, 20 χρόνια μετά το “Αυτή η πόλη” χορεύουμε περισσότερο ή λιγότερο από τότε;

Νομίζω πως έχουμε ξεκινήσει να χορεύουμε πάλι! Την δεκαετία του ’90 υπήρχε μεγάλη διάθεση για χορό και πάρτι. Μετά το 2000 άρχισε σιγά σιγά να φθίνει αυτή η διάθεση, ο κόσμος σταδιακά σταμάτησε να χορεύει.

Μετά τον κορονοϊό όμως και τα lockdown ο κόσμος άρχισε να βλέπει την ζωή διαφορετικά και η διάθεση για χορό επανήλθε. Ζούμε ξανά μία εποχή που ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει και να χορέψει παρ’ όλη τη δυστοπία που ζούμε. Ίσως είναι αντανακλαστικό για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε από την τρέλα της εποχής.

Το τραγούδι τους “Αυτή η πόλη” σχεδόν 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του συνεχίζει να ακούγεται στα club και στα ραδιόφωνα έχοντας γίνει ένας ύμνος για τη διασκέδαση και τον χορό.

Τι έχει μεσολαβήσει στα 10 χρόνια που οι Mikro έμειναν εκτός δισκογραφίας;

Αυτά τα 10 χρόνια ήταν μία περίοδο που επαναφορτίσαμε τις μπαταρίες μας, κάναμε defragment το μυαλό μας και μία επανεκκίνηση με πολύ ενθουσιασμό για νέες μουσικές και συναυλίες. Έπρεπε να μείνουμε λίγο εκτός ώστε να μας λείψει και να λείψουμε. Ασχοληθήκαμε με άλλα πράματα, άλλα projects και όταν ήρθε η στιγμή είπαμε “πάμε ξανά!”

Μετά από 10 χρόνια παύσης (2014-2024) οι Mikro επανήλθαν δριμύτεροι με ένα δυναμικό comeback τόσο δισκογραφικό όσο και συναυλιακό, με εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να κάνεις ηλεκτρονική μουσική στην Ελλάδα των 00s;

Η ηλεκτρονική μουσική στην Ελλάδα ήταν δύσκολο επιχείρημα. Είμαστε μία χώρα που βλέπει καχύποπτα μουσικούς με συνθεσάιζερ και κουμπάκια. Πόσο μάλλον όταν εμείς ακροβατούσαμε μεταξύ της pop και της alternative. Αυτό βέβαια άλλαξε αργά και βασανιστικά.

Πλέον μία ηλεκτρονική μπάντα μπορεί να έχει την ίδια αποδοχή και βαρύτητα με μία ροκ μπάντα ή έναν έντεχνο καλλιτέχνη. Ο κόσμος ξεπέρασε τα στεγανά που κυριαρχούσαν.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον/α καλλιτέχνη/ίδα που ξεκινάει τώρα;

Η πιο σημαντική συμβουλή κατά την άποψή μου είναι να μείνουν όσο πιο ανεξάρτητοι μπορούν, μακριά από κακά συμβόλαια με δισκογραφικές εταιρίες που δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν κάτι, κι αν προσφέρουν κάτι θα το κάνουν με μεγάλο αντάλλαγμα. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό, να κάνουν αυτό που τους αρέσει και όχι ότι προστάζει η εποχή ή ο κόσμος.

(Mikro)

Τι θυμάστε από πρώτα χρόνια σας, στη Θεσσαλονίκη στα τέλη των ’90s;

Η Θεσσαλονίκη εκείνη την εποχή έβραζε! Πολύ δημιουργία, πολλές μπάντες, πολλά live, πολύ clubbing, χορός και πάρτι. Είμασταν μία παρέα ανθρώπων που είχαμε τρελά όνειρα και θέλαμε να κάνουμε μουσική δίχως αύριο. Δεν μας ένοιαζε τίποτα άλλο! Πολύ ενέργεια και ενθουσιασμός. Είχαμε πάντα στο μυαλό μας πως η επιτυχία είναι κάτι πολύ μακρινό, ειδικά με τη μουσική που γράφαμε, αλλά δεν το βάζαμε κάτω. Έτσι κι αλλιώς περνούσαμε καλά.

Γιατί επιλέξατε τον ελληνικό στίχο;

Ο στίχος είναι κάτι που πάντα ερχόταν δεύτερο στα τραγούδια μας. Η μουσική είχε τον πρώτο ρόλο. Ίσως θα έπρεπε να δώσουμε περισσότερη βάση στον στίχο αλλά ποτέ δεν είδαμε τους εαυτούς μας ως στιχουργούς. Είμαστε πρωτίστως μουσικοί. Αλλά έπρεπε να βάλουμε λέξεις όταν τραγουδούσαμε. Τα αγγλικά ήταν η εύκολη λύση μιας και οι μουσικές μας καταβολές ήταν από βρετανικές κυρίως μπάντες.

Όταν όμως αποφασίσαμε ότι θέλουμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με το ελληνικό κοινό τότε ο ελληνικός στίχος ήταν μονόδρομος. Και θέλαμε να αποφύγουμε τα τετριμμένα. Θέλαμε ο στίχος μας να έχει μία σχέση με την μουσική μας που είναι ηλεκτρονική. Ήταν πολύ δύσκολο στην αρχή αλλά νομίζω πως τα καταφέραμε.

Ποιοι καλλιτέχνες έχουν επηρεάσει περισσότερο τον ήχο των Mikro;

Πολλές μπάντες και καλλιτέχνες των 80’s και 90’s, pop, indie, new wave, electronic, dance. Αναφορικά μπορούμε να πούμε κάποια ονόματα όπως Depeche Mode, Kraftwerk, The Cure, Duran Duran, David Bowie, Moby, Chemical Brothers, Massive Attack, Underworld, Orbital, LCD Soundsystem και άλλα πολλά.

Οι επιρροές είναι τόσο πολλές που έχει γίνει μία τρελή μίξη στα μυαλά μας δημιουργώντας έτσι μία ταυτότητα πολυσχιδή. Αυτή είναι και η ταυτότητα των Mikro.

Οι Mikro έχουν κάνει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχουν παίξει σε μεγάλα φεστιβάλ με παγκοσμίως γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι Morrissey, Hooverphonic, Ladytron, The Raveonettes, Andy Fletcher των Depeche Mod κ.α.

(Mikro)

Υπάρχουν σύγχρονοι καλλιτέχνες/ίδες που ξεχωρίζετε;

Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες της εποχής μας. Μπορεί να μην είναι τα mega-bands που μάθαμε από την εποχή των 80’s και 90’s αλλά κάνουν εκπληκτικές μουσικές. Οι BICEP, o Fred Again…, οι Wolf Alice και η RAYE είναι κάποια καλά παραδείγματα. Αλλά όλα είναι υποκειμενικά.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σας στο ADAF;

Ένα σούπερ Mikro σετ με τραγούδια από όλη τη δισκογραφία μας και το πιο πρόσφατο album μας “ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΕΣ” που κυκλοφόρησε πέρυσι. Έχουμε υποσχεθεί στους εαυτούς μας πως θα κάνουμε πολύ λίγα live και πολύ επιλεκτικά.

Δεν θα ξαναπέσουμε στην λούπα της συνεχόμενης επανάληψης που σε κουράζει. Λίγα και καλά. Γι’ αυτό λοιπόν να περιμένετε ένα ξέφρενο πάρτι με Mikro μουσικές και video projections που έχουμε επιμεληθεί οι ίδιοι. Να θυμίσουμε άλλωστε πως κάθε Mikro κι άλλο πάρτι.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Είμαστε στο studio και πάλι. Ετοιμάζουμε νέες μουσικές. Σχέδια δεν κάνουμε. Το μόνο που μας νοιάζει είναι να κάνουμε πράματα που μας αρέσουν και μας γεμίζουν. Σήμερα. Δεν ξέρουμε καν αν το live που κάνουμε ίσως είναι και το τελευταίο μας. Το μέλλον είναι μέλλον και το παρόν είναι εδώ.

Η δισκογραφία τους από το 1998 εώς σήμερα περιλαμβάνει 10 studio albums, καθώς και πολλά singles και remixes σε έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, με πιο πρόσφατη κυκλοφορία το album “ΣΟΥΠΕΡΗΡΩΕΣ” που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2024.

Οι Mikro εμφανίζονται στις 5 Απριλίου στη σκηνή του Athens Digital Arts Festival, στην Τεχνόπολη.

Εισιτήρια

Οι live εμφανίσεις τους πλαισιώνονται από video projections που επιμελούνται οι ίδιοι και χαρακτηρίζονται από την μεγάλη ενέργεια της μπάντας που μεταδίδεται στο κοινό με μοναδικό τρόπο δημιουργώντας την τέλεια ατμόσφαιρα για ένα αξέχαστο live/party.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο