Για πρώτη φορά από τότε που οι χώρες ξεκίνησαν να συνεδριάζουν πριν από τρεις δεκαετίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες, έπειτα από δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, ενέκριναν ένα παγκόσμιο σύμφωνο που ζητά ξεκάθαρα τη μετάβαση” προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας, στην καύση των οποίων οφείλεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πρόκειται για “ιστορική απόφαση για να επιταχυνθεί η κλιματική δράση”, δήλωσε ο Sultan Al Jaber, ο πρόεδρος της διάσκεψης αυτής του ΟΗΕ και επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Adnoc.
Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, οι χώρες αναλαμβάνουν την ευθύνη για την τήρησή της μέσω πολιτικών και επενδύσεων.
Πάνω από 100 χώρες άσκησαν έντονες πιέσεις για σκληρή γλώσσα στην συμφωνία της COP28 που να αναφέρεται σε “σταδιακή κατάργηση” της χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, αλλά προσέκρουσαν στην ισχυρή αντίθεση του υπό την Σαουδική Αραβία οργανισμού πετελαιοπαραγωγικών χωρών OPEC, ο οποίος επιχειρηματολογούσε ότι ο κόσμος μπορεί να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου χωρίς να αποφύγει συγκεκριμένα καύσιμα. Η μάχη αυτή οδήγησε στην παράταση της διάσκεψης ως σήμερα.
Η συμφωνία καλεί για “μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με έναν δίκαιο, τακτικό και ισότιμο τρόπο (…) ώστε να επιτευχθούν καθαρά μηδενικές (εκπομπές) ως το 2050 σε συμφωνία με την επιστήμη”.
Επίσης ζητεί τριπλασιασμό των δυνατοτήτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως ως το 2030, επιταχύνοντας τις προσπάθειες για τη μείωση του άνθρακα και επιταχύνοντας τεχνολογίες, όπως η δέσμευση και η αποθήκευση άνθρακα, η οποία μπορεί να “καθαρίσει” βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα.