Όχι μία, αλλά δύο προτάσεις μομφής εναντίον του Μακρόν

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

24/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Δύο προτάσεις μομφής αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Ε. Macron, στο φόντο μαζικών διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό σύστημα.
  2. Τις προτάσεις έχουν καταθέσει, ξεχωριστά, τα κεντρο-αριστερά και αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης και το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen.
  3. Το Σαββατοκύριακο χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, αφού η κυβέρνηση χρησιμοποίησε έναν συνταγματικό ελιγμό για να περάσει το νομοσχέδιο.

Είδηση 🗞️

Δύο προτάσεις δυσπιστίας αντιμετωπίζει απόψε η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, στο φόντο μαζικών διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Τις δύο προτάσεις δυσπιστίας έχουν καταθέσει, ξεχωριστά, τα κεντρο-αριστερά και αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης και το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen.

Το Σαββατοκύριακο χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, αφού η κυβέρνηση χρησιμοποίησε έναν συνταγματικό ελιγμό για να περάσει το νομοσχέδιο. Αν μία εξ αυτών των προτάσεων μομφής εγκριθεί, τότε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Élisabeth Borne παραιτείται, ενώ ακυρώνεται και η απόφασή της να προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα στην υιοθέτηση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας έτσι την Εθνοσυνέλευση (Γαλλική Βουλή), όπου τα κόμματα τα οποία στηρίζουν τον πρόεδρο Μακρόν διαθέτουν τη σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Η πρόταση μομφής είναι η διαδικασία με την οποία η βουλή μπορεί να προκαλέσει την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.

Η πρόταση δυσπιστίας είναι η διαδικασία με την οποία η γαλλική Εθνοσυνέλευση μπορεί να προκαλέσει την παραίτηση της Κυβέρνησης. Για να κατατεθεί, χρειάζεται η υπογραφή του ενός δέκατου των μελών της, δηλαδή 58 βουλευτών.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο