(Photo: Brett Jordan via Unsplash)

Ο ΠΟΥ αναμένεται να χαρακτηρίσει την ασπαρτάμη “πιθανόν καρκινογόνα”

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

30/06/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Ένα από τα πιο κοινά υποκατάστατα της ζάχαρης θα χαρακτηριστεί πιθανόν καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από τον ΠΟΥ.
  2. Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται από αναψυκτικά και τσίχλες μέχρι παγωτά και ροφήματα, θα χαρακτηριστεί για πρώτη φορά “πιθανόν καρκινογόνος για τους ανθρώπους”.
  3. Η απόφαση αξιολογεί αν κάτι συνιστά πιθανό κίνδυνο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία και όχι ποιες ποσότητες μπορεί να καταναλώσει κάποιος με ασφάλεια.

Είδηση


Ένα από τα πιο κοινά παγκοσμίως υποκατάστατα της ζάχαρης πρόκειται να χαρακτηριστεί πιθανόν καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με το Reuters.

Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα από αναψυκτικά και τσίχλες μέχρι παγωτά και ροφήματα, θα χαρακτηριστεί τον Ιούλιο για πρώτη φορά “πιθανόν καρκινογόνος για τους ανθρώπους” από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα για τον καρκίνο του ΠΟΥ.

Το πόρισμα του Κέντρου, το οποίο οριστικοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα έπειτα από συνάντηση των ειδικών που συνεργάζονται με τον οργανισμό αυτόν, στοχεύει να αξιολογήσει αν κάτι συνιστά πιθανό κίνδυνο ή όχι με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία. Δεν λαμβάνει ωστόσο υπόψη ποιες ποσότητες ενός προϊόντος μπορεί να καταναλώσει κάποιος με ασφάλεια.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη είναι η Diet Coke και οι τσίχλες Trident χωρίς ζάχαρη.

Η σύσταση αυτή προς τους καταναλωτές γίνεται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ που ασχολείται με τις γλυκαντικές ουσίες και είναι γνωστή ως JECFA (Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα Πρόσθετα Τροφίμων) παράλληλα με τους προσδιορισμούς των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Ωστόσο, παρόμοιες αποφάσεις του IARC στο παρελθόν για διάφορες ουσίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση τους, έχουν οδηγήσει σε αγωγές και έχουν πιέσει τους παρασκευαστές να αλλάξουν συνταγές και να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε επικρίσεις ότι οι εκτιμήσεις του IARC μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό.

Από το 1981, η JECFA έχει ανακοινώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 60 κιλά θα πρέπει να πίνει καθημερινά 12 έως 36 κουτάκια αναψυκτικού διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ποτό – για να κινδυνεύει. Την άποψή της συμμερίζονται ευρέως οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο