Μύκητας τύπου “The Last of Us” εξαπλώνεται στην Αμερική.

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

24/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Ένας δυνητικά θανατηφόρος μύκητας εξαπλώνεται στις ΗΠΑ με ανησυχητικό ρυθμό και με ποσοστό θνητότητας που φτάνει το 60% στους ανθρώπους που μολύνει.
  2. Πρόκειται για τον “Candida Auris”, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο νοσηλευόμενους ασθενείς, ιδίως αν αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα.
  3. Ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε στις ΗΠΑ μεταξύ 2020 και 2021.

Είδηση 🗞️

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ για τη ραγδαία και ανησυχητική εξάπλωση του μύκητα Candida auris, που σκοτώνει έως και το 60% των ανθρώπων που μολύνει, με τις αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών (ACAP) ανέφερε ότι η αυξανόμενη εξάπλωση του Candida auris, γνωστού και ως C. auris, είναι “ανησυχητική”. Πρόκειται για έναν μικροσκοπικό ζυμομύκητα που δεν σχηματίζει βλαστικούς σωλήνες και δεν έχει εντοπιστεί στο φυσικό περιβάλλον.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας επισημαίνει ότι η μετάδοση του μύκητα δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας για τον γενικό πληθυσμό.

Η μεγαλύτερη μετάδοση προκύπτει σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και ιδιαίτερα σε ασθενείς που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας ή μεταξύ ατόμων που υποβοηθούνται από κάποια μόνιμη συσκευή ή από μηχανικούς αναπνευστήρες.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας ο c. auris αποτελεί μύκητα που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ που νοσηλεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και οι οποίοι κατά κανόνα χρησιμοποιούν ιατρικές συσκευές(π.χ. καθετήρες).

Ο συγκεκριμένος μύκητας μολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών έχουν απόλυτη σημασίας.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο