(Pexels Thirdman)

Μία “φεμινιστική προσέγγιση” στον καρκίνο θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες γυναίκες

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

27/09/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Επιστήμονες ζητούν μια “φεμινιστική προσέγγιση” στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι 800.000 γυναίκες παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή, λόγω φύλου, δεν λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.
  2. Σύμφωνα με την έρευνα, η ανισότητα των φύλων και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών εμποδίζουν τις έγκαιρες διαγνώσεις αλλά και την ποιοτική περίθαλψη.
  3. Η ανισότητα εμποδίζει επίσης την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών σε θέσεις-κλειδιά για την αντιμετώπιση της νόσου.

Είδηση


Οι ειδικοί σε θέματα υγείας ζητούν μια “φεμινιστική προσέγγιση” στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι 800.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο άσκοπα, επειδή λόγω φύλου, δεν έχουν πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή περίθαλψη.

Η ανισότητα των φύλων και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών μειώνουν τις ευκαιρίες τους να αποφύγουν τους κινδύνους από τη νόσο και τις εμποδίζουν στο να λάβουν έγκαιρη διάγνωση και ποιοτική φροντίδα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Lancet.

Η μεγαλύτερη έκθεση αυτού του είδους, η οποία εξέτασε τις γυναίκες και τον καρκίνο σε 185 χώρες, διαπίστωσε ότι οι ανισότητες σε όλες τις κοινωνίες παγκοσμίως έχουν “σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις” στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες βιώνουν την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.

Ο καρκίνος κατατάσσεται στις τρεις πρώτες αιτίες πρόωρων θανάτων των γυναικών σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους “γυναικείους καρκίνους” –όπως του μαστού και του τραχήλου της μήτρας- παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του πνεύμονα και του παχέος εντέρου συγκαταλέγονται στις τρεις πρώτες αιτίες θανάτου από τη νόσο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ανισότητα των φύλων εμποδίζει επίσης την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών ως ηγετικών στελεχών στην έρευνα, την πρακτική και τη χάραξη πολιτικής για τον καρκίνο, γεγονός που με τη σειρά του διαιωνίζει την έλλειψη γυναικοκεντρικής πρόληψης και φροντίδας για τον καρκίνο, προσθέτει η έκθεση.

Η έκθεση απευθύνει έκκληση για μια νέα φεμινιστική ατζέντα για την πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου, ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο