(PEXELS/ Cottonbro Studio)

Με υλικά από καταναγκαστική εργασία Ουιγούρων “σημαντικός όγκος” ρούχων στην ΕΕ

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

08/12/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Ένας “σημαντικός όγκος” ρούχων στην αγορά της ΕΕ συνδέεται με την παραγωγή στη Σιντζιάνγκ, όπου εφαρμόζεται η καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam και οργανώσεων για τα δικαιώματα των Ουιγούρων.
  2. Πάνω από 1 εκατ. μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας της Κίνας έχουν κρατηθεί σε στρατόπεδα εγκλεισμού και υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία και στείρωση.
  3. Πολλές εταιρείες fast fashion όπως Zara και Η&Μ είναι πιθανό να προμηθεύονται υφάσματα από εκεί, σύμφωνα με τον Guardian.

Είδηση


Ένας “σημαντικός όγκος” ρούχων που εισάγεται στη αγορά της ΕΕ παράγεται χρησιμοποιώντας υλικά που προέρχονται την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων.

Γνωστές μάρκες “fast fashion” όπως η Zara και η Η&Μ είναι πολύ πιθανόν να προμηθεύονται πρώτες ύλες, ιδίως βαμβάκι και PVC, που παράγεται από Ουιγούρους, σύμφωνα με μελέτη του Uyghur Rights Monitor, του Sheffield Hallam University και του Uyghur Centre for Democracy and Human Rights.

Οι Ουιγούροι είναι μια μουσουλμανική, τουρκογενής εθνοτική μειονότητα της Κίνας που ζει κυρίως στην περιοχή Σιντζιάνγκ. Πάνω από 1 εκατ. μέλη της έχουν κρατηθεί σε στρατόπεδα εγκλεισμού, όπου υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία ακόμα και σε στείρωση.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν από το 2021 την εισαγωγή προϊόντων που έχουν παραχθεί στην Σιντζιάνγκ, όπου παράγεται το 80% του κινεζικού βαμβακιού.

Εκτός από τα στρατόπεδα κράτησης, ωστόσο, υπάρχει επίσης ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα κρατικά χρηματοδοτούμενων μετακινήσεων εργασίας, οι οποίες, σύμφωνα με ακτιβιστές, ενέχουν υψηλό κίνδυνο εξαναγκασμού. Η Κίνα από την άλλη δηλώνει πως είναι μέτρα ανακούφισης της φτώχειας.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τέσσερις κορυφαίες κινεζικές εταιρείες ένδυσης που έχουν “σημαντικούς δεσμούς” με τη Σιντζιάνγκ, μέσω προμηθειών, θυγατρικών και παραγωγής, που έχουν επίσης δεσμούς με δυτικές μάρκες.

Το 2020, η H&M εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων στην παραγωγή βαμβακιού. Αυτό οδήγησε σε αντιδράσεις στην Κίνα και σε εκτεταμένο μποϊκοτάζ της μάρκας, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πωλήσεις της κατά σχεδόν 25%. Η H&M δήλωσε αργότερα ότι η δέσμευσή της στην Κίνα παραμένει ισχυρή.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο