/

Ιστορική στιγμή για την προστασία των Ωκεανών

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

21/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Έπειτα από 20 χρόνια διαβουλεύσεων, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν, στη Νέα Υόρκη, σε μια συνθήκη για την προστασία των ωκεανών.
  2. Η συμφωνία προβλέπει την προστασία του 30% των εδαφών και των θαλασσών του πλανήτη μέχρι το 2030, στόχος ευρύτερα γνωστός ως “30 μέχρι το 30”.
  3. ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα κατέληξαν σε απαραίτητους συμβιβασμούς για να καταστεί δυνατή η υπογραφή της συμφωνίας

Είδηση 🗞️

Χρειάστηκαν περισσότερα από 20 χρόνια εντατικών διαβουλεύσεων, κυρίως ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, ώστε τα κράτη – μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την προστασία των ωκεανών.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου στην Νέα Υόρκη, περισσότερες από 190 χώρες συμφώνησαν για τους στόχους των ωκεάνιων οικοσυστημάτων και παραμένει απλώς η υπογραφή του τελικού κειμένου από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Οι ωκεανοί παράγουν το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε, ενώ απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα.

Η συμφωνία προβλέπει την προστασία του 30% των εδαφών και των θαλασσών του πλανήτη μέχρι το 2030, στόχος ευρύτερα γνωστός ως «30 μέχρι το 30». Τα ωκεάνια οικοσυστήματα παράγουν το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε, φιλοξενούν το 95% των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη και απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα.

Η συνθήκη θα παρέχει ένα νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία πολύ μεγάλων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, για την προστασία της άγριας ζωής.
Θα δημιουργήσει επίσης μια διάσκεψη που θα συνεδριάζει περιοδικά και θα καλεί τα κράτη μέλη να λογοδοτούν για θέματα όπως η διακυβέρνηση της θάλασσας και η βιοποικιλότητα.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο